UKK

Ei löydy Kekkosta täältä, vaan usein kysytyt kysymykset joihin koetan myös vastata sitä mukaa kun niitä tulee!


"Eikö tuo porokoira ole ulkokoira?"


Lappalaiskoirillakin turkin laadussa on eroja, mutta valtaosalla on varmastikin ulkokoiralle soveltuva turkki ja valtaosa (kuten kaikki koirat?) ulkoilee mielellään paljon. Lapinporokoira on kyllä hyvin tyytyväinen myös sisällä nukkuessaan, eikä se kasvata niin paksua turkkia sisäkoirana ollessaan että sillä olisi kuuma. Tuikku ainakin viihtyy sängyssä erinomaisesti.


 "Onko kaikki lappalaiskoirat noin äänekkäitä?"


Lapinporokoirat ja suomenlapinkoirat on jalostettu alunperin paimentamaan poroja haukkumalla. Jos et halua äänekästä koiraa, ei lappalainen välttämättä ole paras rotuvalinta. Koulutuksella pystyy kuitenkin vaikuttamaan paljon, mutta on myös yksilöstä ja sen ominaisuuksista kiinni kuinka äänekäs se on. Tuikku reagoi asioihin herkästi haukkumalla, mutta se myös örisee, mörisee, kujertaa ja käyttää  muutoin ääntään monipuolisesti.  Tuikku ei myöskään hauku sisällä, ja koulutuksella siltä on saanut pois turhanpäiväistä huutelua. Silti on tilanteita joissa Tuikulla "menee kuppi nurin" ja se ei pysty olemaan hiljaa, liittyy yleensä tilanteisiin jossa toimintakyky loppuu tai hermot pettää. Summa summarum: yksilöiden välillä on eroja, mutta pääsääntöisesti lappalaiset tuntuvat nauttivan haukkumisesta. Jos kaksi lappalaiskoiraa sattuu koirapuistoon samaan aikaan, saattavat ne ihan hyvin haukkua naamakkain pitkänkin aikaa, joskus harvoin se eskaloituu ulvomiseksi. Kantava haukku on kyllä hyödyllistä esimerkiksi henkilöetsinnässä: haukkuilmaisu kyllä kestää ja kuuluu!


"Eikös nämä ole mainioita hirvikoiria?"


Riistaviettisyys ei ole toivottava ominaisuus lapinporokoirassa. Se on paimenkoira, ja jahtaava käytös ei ole suotavaa. Riistaviettiä kuinkin on rodussa paimenkoiraksi valitettavankin paljon, ja Tuikku nostaa jäniksen jäljen helposti metsästä ja menee sekaisin oravista. Yksilöstä riippuen karkureissu voi kestää joitain minutteja tai tunteja. Tuikku onneksi ei montaa minuuttia ole poissa, koska ei ole riittävän nopea pysyäkseen kauan jäniksen perässä. Myöskään Ledi ei harmaasta väristään huolimatta ole laika tai muu metsästyskoira, eikä sillä ole ilmennyt riistaviettiä. Saalisviettiä sillä kyllä on ja se lähtisi mielellään pakenevan kohteen perään, mutta se ei etsi aktiivisesti riistan hajua.


"Minkä rotuinen se on / Onko se ihan puhdasrotuinen  / Onko niitä muka tuonkin värisinä?"


On. Saksanpaimenkoirilla harmaa on jopa varsin tavallinen väri, porokoirillakin parkinruskea on yksi yleisimmistä.

Saksanpaimenkoiralla on useita sallittuja värejä: musta ruskein tai punaruskein merkein, musta ja harmaa. Merkkien väreinä sallitaan myös keltaisen eri sävyt ja harmaa. Myös harmaa tummin merkein hyväksytään. Saksanpaimenkoirayksilö voi syntyä myös valkoisena, mutta tämä ei ole ollut moniin vuosikymmeniin rodulle hyväksytty väri. Valkoisista saksanpaimenkoirista on jalostettu oma rotunsa: valkoinenpaimenkoira. Kaksi muuta ei-hyväksyttävää väriä, joita saksanpaimenkoirapentueisiin joskus syntyy, ovat sininen ja ruskea, yksivärisenä tai ruskein merkein.
  
Lapinporokoiralla sallitut värit ovat parkinruskea, täysin musta, musta ruskein, vaalein tai valkoisin merkein sekä riistanvärinen. Päässä, kaulassa, rinnassa ja raajoissa olevat valkoiset merkit sallitaan. Myös keltaista ja sinistä väriä esiintyy rodussa, mutta ne eivät ole hyväksyttyjä.

-Wikipedia 


"Saksanpaimenkoira se varmaan tarvitsee paljon liikuntaa?"


Väittäisin että saksanpaimenkoira ei kokoonsa nähden tarvitse sen enempää liikuntaa kuin monet muutkaan rodut. Aktiviteettia ja aivotyötä se sen sijaan tarvitsee siinä missä muutkin, liikunnalla sitä ei niin helposti väsytetä. Esimerkiksi Tuikkua ja Lediä jos ulkoiluttaa ja aktivoi saman verran, ei niiden käytöksessä ole eroa. Tokihan saksanpaimenkoira pitkillä jaloillaan liikkuu helpommin muutaman kilometrin matkan kuin vaikka pieni chihuahua, ja siinä mielessä saattaa tarvita enemmän liikuntaa.


"Tämä taitaa olla käyttölinjainen?"


Hyvä arvaus, mutta Ledi on sekalinjainen. Harmaata väriä esiintyy kaikissa linjoissa ja vaikka näyttelypuolella suositaankin mustaruskeaa, värin perusteella ei voi päätellä koiran muita ominaisuuksia tai perimää.


"Onko se vihainen?"


Ei ole. En toisi vihaista koiraa koirapuistoon tai kuljettaisi sitä julkisissa kulkuneuvoissa ilman kuonokoppaa. Tuikku haukkuu koska se on Tuikku, ja Ledillä nyt vaan sattuu olemaan iso ääni jos se jotain joskus erehtyy kommentoimaan.


"Saako sitä silittää?"


Kaikkia saa silittää, kun kysyy ensin luvan ja malttaa kuunnella hetken ohjeistusta kuinka. Ei kaikki ihmiset (lapset) yhtä aikaa eikä molempia koiria yhtä aikaa, koska koirat alkavat kilpailla huomiosta ja tönivät toisiaan pois murahdellen. Vuorotellen tervehdittäessä kaikki koirat kyllä pitävät huomiosta ja uivat syliin, mutta pitää myös uskoa kun sanon että nyt riittää (Tuikkua saattaa joskus liika lääppiminen ja lähentely ahdistaa).


"Olet varmaan käynyt tottelevaisuuskursseilla sen kanssa?"Tuikun kanssa käytiin joskus tokokurssilla ja myöhemmin treenattiin agin hallittavuustestiin. Muutoin olen koulutellut sitä itsekseni, joissain lappalaiskoiratreeneissä tuli käytyä myös hakemassa vinkkejä. Ledin kanssa pistäydyttiin kahdesti SPL Kuopion tottelevaisuuskurssilla, mutta terveysongelmien vuoksi jouduimme keskeyttämään. Sen jälkeen olen treenannut itsekseni.

"Mitä Iisille tapahtui?"


Iisi oli ja on edelleen nykyisen eksäni koira, joten Iisin kuulumiset eivät päivity enää tässä blogissa.


Jos jokin jäi askarruttamaan, kysy pois! : )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti