tiistai 17. syyskuuta 2013

Blogihaaste :o

Oolalaa, meille oli tupsahtanut maailman historian ensimmäinen blogihaaste! Kiitos Sandra, josko tästä sormet alkaisi vertyä niin että saisi muutkin odottavat postaukset julkaisukuntoon. Blogin perään on jo vähän kyselty että missä vika kun ei suksi luista, joten tässäpä jo jotakin. En tosin aio haastaa muita tällä kertaa, enkä keksiä lisäkysymyksiä. Vastasin nyt kaikkeen mahdolliseen : )
 
Haasteen säännöt:

- Vastaa haastajan 11 kysymykseen. 
- Keksi 11 uutta kysymystä. 
- Haasta 11 bloggaajaa, joilla on alle 200 lukijaa. 
- Kerro bloggaajille, että olet haastanut heidät. 

1. Onko sulla jotain tsemppaus biisiä, jota kuuntelet aina kun olet menossa treeneihin/kokeisiin/haet uskoa itseesi ja koiraasi jne? Sellaista joka saa nousemaan syvimmästäki suosta.  Kerro mikä.

Ei. Ei olla kisattu ja treeneihin kun ajellaan niin radio on tai ei ole auki. Jos en usko itseeni tai koiraani tai muuten vaan olen suossa niin siirrän treenit suosiolla paremmalle päivälle.


2. Mitä mieltä olet oman koirasi rakenteesta ja ulkonäöstä? Kerro plussat ja miinukset.


Tuikku
+ kaunis pää
+ ilmeikäs naama
+ kaunis väritys
+ hyvä karvapeite
+ kompakti koko
- takakorkeus
- niukat takakulmaukset
- pönäkkyys

Ledi
+ lempeä ilme
+ sopiva koko
+ hyvä karvapeite
- takajalkojen epäpuhtaat liikeradat (selän lihasjumit?)
- epäpudas selkälinja (lihasjumit?)
- edestä ahdas?

3. Onko sulla lemppari kuvaa koirastasi? Jaa se meille ja kerro miksi juuri se!

Tämän hetkinen suosikkikuvani Tuikusta on parin vuoden takaa Savonlinnasta, kun se oli juuri tullut uimasta. Kuvasta muistuu vieläkin mieleen rantakallion lämpö ja auringonpaiste.
 


Ledistä on sen verran paljon vähemmän kuvia, ettei montaa suosikkikuvaa ole vielä ehtinyt kertyä. Tässä kuvassa on kuitenkin jotain majesteettista, ja pidän siitä siksi.


4. Paras saavutus mitä olet koirasi kanssa saavuttanut?

Pääsin tänä kesänä vihdoin Ledin kanssa koirapuistoon niin, että koira on irti käskyn alla sivulla rauhassa ja hiljaa. Tuikun paras saavutus oli se, kun se pystyi vihdoin leikkimään isojen mustien koirien kanssa kun se oli monta vuotta pelännyt niitä.
 

5. Jos joku tulisi ostamaan koiraasi, olisitko valmis myymään sen esim. työkäyttöön jos se vain olisi mahdollista? Miksi tai miksi et?


En. Hankin koirani ensisijaisesti perheenjäseneksi ja kumppaniksi itselleni, joten ne eivät ole myytävänä. 
 
6. Mikä on parasta, mitä joku ulkopuolinen on sanonut sinulle koirastasi?


Kaikki tottelevaisuuteen ja koiran hyvään luonteeseen viittaava.


7. Mitkä ovat 5 suosikkirotuasi? Miksi?


Saksanpaimenkoira - lapsuuden haave ja päähänpinttymä. Ledi ainakin on ollut kaikkea mitä uskalsin toivoa ja enemmänkin. Mitä enemmän rotuun tutustuu sen enemmän terveys epäilyttää.


Lapinporokoira - monipuolinen harrastelukoira ja kompaktin kokoinen. Rodun terve rakenne ja toistaiseksi suhteellisen tervejärkinen jalostus viehättää. Herkkähaukkuisuus ja riistaviettisyys arveluttaa.


Weimarinseisoja - jos perheeseen joskus tulee metsästyskoira, vaikuttaa tämä rotu tutustumisen arvoiselta. Vaikuttaa paitsi kauniilta, myös monipuoliselta harrastuskoiralta. Rodussa arvaamattomuutta/arkuutta?


Jack/parsonrusseli - jos on tarvetta pienelle harrastuskoiralle niin rotuihin voisi tutustua tarkemmin. Terrierin luonne epäilyttää.


Saluki - täysin turha hankinta, mutta jos joskus on sohvan koristeelle tarvetta niin tämä olisi kaunis vaihtoehto.


Tanskandoggi - ihana ISO mutta eipä tällekään juuri käyttöä olisi. Lyhytikäisyys ja jättikoon tuomat terveysriskit epäilyttävät.


8. Jos sinulla tulee olemaan vielä koira, minkä rotuisen aiot ottaa ja miksi?


Riippuu elämäntilanteesta. Maalle voisin ottaa porokoiran, jos on tarvetta perhekoiralle. Jos on tarvetta metsästyskoiralle niin weimari/saksanseisoja voisi olla harkinnassa. Jos Ledistä milloin aika jättää ja on harrastuskoiran paikka auki, niin voisin harkita toista saksanpaimenkoiraa.


9.Kuinka paljon koira on muuttanut sinun elämääsi? Millälailla?

Paha sanoa kun otin koiran vain hieman ennen kuin muutin kotoa pois, niin elämä muuttui kerralla aika paljonkin. Vaikea sanoa mikä siitä on koiran osuus, mutta tuleepahan ainakin tutkailtua ympäristöään enemmän ja käveltyä sellaisissa paikoissa joihin ei muuten tulisi lähdettyä. Kai se on aika terveen pohjan luonut arjelle.
  
10. Oletko koskaan saanut naapureiltasi valituksia koiriesi takia?
  
En. Kerran naapuri tuli sanomaan että koira haukkuu ja ulvoo yksin ollessaan, mutta siihen olikin muuttanut uusi naapuri jonka koira se oli.

11. Paljasta kaikille salainen ehkä utopistinenkin haave koirasi kanssa!



Ei minulla taida olla salaisia haaveita. Toivon että Ledi olisi joku päivä niin terve ettei tarvitsisi miettiä että kestääkö se sitä ja tätä käyttöä menemättä jumiin. Myös BH-kokeeseen treenaaminen ja sen läpäiseminen on ehkä vähän utopistinen haave tällä motivaatiolla ;)


Uudet kysymykset:
 
1. Mitkä on tärkeimmät ominaisuudet "hyvässä" koirassa?


Terveys. Sekä fyysinen terveys (rakenne, ei allergioita tai sairauksia) sekä pääkopan sisältö.

2. Miten koirasi saa sinut parhaiten repimään hiuksia päästäsi? 


Piippaamalla ja vänisemällä odottaessaan innoissaan jotain. Onneksi ei tee sitä paljon. Toinen on "ihanaa kun heräsit/tulit kotiin" -volina ja hönttääminen.

3. Onko joskus tehnyt mieli myydä koko rakki ja alkaa harrastamaan kultakaloja? Miksi?


Ei. Joskus on käynyt mielessä että voisi sitä järkevämpiäkin harrastuksia olla, kun on rymynnyt toista tuntia läpimärissä vaatteissa kaatosateessa ajamassa jälkeä tai kykkinyt kuusen alla hakutreeneissä.

4. Mitä harrastuslajia ET koskaan harrastaisi koiran kanssa? Miksi?


Äkkiseltään ei tule mieleen mitään tiettyä lajia jossa koiran loukkaantumisriski olisi niin suuri, että sen vuoksi en haluaisi harrastaa. Mutta sellaiset nyt ainakin on poissuljettuja, ja jos jokin koiran ominaisuus on este lajin harrastamiselle niin tietenkin sellaisetkin karsiutuvat pois (esim. agility Ledin kohdalla).


5. Pidätkö vanhempien koetuloksia tärkeässä roolissa, kun valitset pentua? Miksi/miksi et?


Tuntemattomien koirien kohdalla arvostan enemmän koe- kuin näyttelytuloksia. Antaahan ne osviittaa siitä että koiralla on päässä ainakin joitain palikoita kohdillaan, että sen kanssa voi harrastaa ja kilpailla ko. lajissa. Tuttujen koirien kohdalla ei olisi merkitystä.

6. Mitä mieltä olet luonnetestin/MH-kuvauksen luotettavuudesta? Onko ne luotettavia keinoja arvioida koiran luonnetta (jos ajatellaan esim. olisit ottamassa pentua ja vanhemmilla on vain lte tulokset)?

Tulokset ovat suuntaa antavia. Tuikku sai luonnetestistä näköisensä tuloksen, mutta kun vertasin sitä parin tutun koiran suoritukseen niin kävi kyllä ihmetyttämään miten eri lailla eri tuomarit asiat näkevät. Täysipäisen koiran pitäisi kuitenkin läpäistä testi, ei siinä niin ihmeellisiä asioita ole. Toki mainitussa skenaariossa haluaisin silti tavata koirien vanhemmat ja selvittää miksi niillä ei ole tuloksia mistään lajista.
 
7. Mitä mieltä olet koiranäyttelyistä? Hyvä vai huono juttu?


Huono. Jalostuksessa arvostetaan liikaa ulkonäköseikkoja monen rodun kohdalla, ja tuomarit tuntuvat liian usein katsovan huonoa luonnetta läpi sormien sekä suosivan överiyksilöitä joilla on liioiteltuja piirteitä.
 
8. Montako koiraa on mielestäsi hyvä määrä? Ja minkälaiset ikäerot koirilla olisi hyvä olla?
 

Riippuu asunnon koosta, käytettävissä olevasta vapaa-ajasta, koirien luonteesta jne. Itselleni kaupungissa asuessa yksi koira on ideaalimäärä, kaksi maksimi. Yhdelle koiralle riittää parhaiten aikaa harrastamiseen kun itselläni on myös muita kuin koiraharrastuksia. Maalla menisi helposti pari kolmekin. Ikäeroasiaa en osaa sen kummemmin kommentoida, itse ottaisin pennun vasta kun vanhempi koira on aikuinen ja opetettu käytöstavoille. Ledi täyttää vuoden lopussa kolme, mutta se on vieläkin niin teini etten voisi kuvitellakaan ottavani vielä pentua sen kaveriksi.

9. Käytätkö koiriasi hierojalla/fyssarilla tms? Koetko tällaisen lihashuollon tärkeäksi osaksi koiran pitoa vai onko se mielestäsi turhaa hömpötystä?

Suosittelisin että niitä kotikoiriakin käytettäisiin edes kerran vuodessa hierojalla tai fysioterapeutilla, jotta jumit ja kipukohdat tulisivat ilmi. Aktiiviharrastuskoiran kanssa varmasti on välttämättömyyskin, kuten myös sellaisen koiran joka ei rakenteeltaan ole ihan priimaa ja joutuu liikkumaan vähän väärin.
 
10. Sellainen koira, millainen omistaja. Totta vai tarua, sinun kohdallasi?



Jossain määrin. Saksanpaimenkoiran pentua etsiessäni kaikki sanoivat että pennusta tulee sen luonteinen kuin siitä teet: pennusta saa rauhallisen tai aktiivisen riippuen mistä sitä palkitsee. Minun koirani ovat verrattain rauhallisia, kuten omistajansakin.


11. Oletko herkkänahkainen jos joku arvostelee koiraasi? Millainen arvostelu ärsyttää eniten?

Rotuennakkoluuloihin perustuva. Se jos koira tuomitaan rodun perusteella eikä anneta mitään  anteeksi, sellaisiakaan asioita joita muun rotuisilta ei edes noteerattaisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti