sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Nivelvalmistevertailu

Jos koiralla on nivelrikkoa, niin nivelvalmisteista ei ainakaan ole pulaa vaan valinnan varaa on liikaakin. Kyselin muinoin eläinlääkäriltä että mitä niistä sitten kannattaa alkaa syöttämään, niin hän sanoi että se on ilmeisesti se ja sama koska ne vaikuttavat pitkälti samalla lailla, eroja on enimmäkseen siinä miten koiran vatsa kestää mitäkin lajia. Olipahan joku tehnyt väitöskirjankin nivelvalmisteiden hyödyistä ja eroista, mutta en ole sitä tähän päivään mennessä löytänyt. 

Vuoden verran olen ollut laiska ja syöttänyt koiralle mitä eteen on tullut, mutta nyt vihdoin tein vähän tutkimusta mitä tuotteita on tarjolla ja miten niiden ainesosat eroavat toisistaan, sekä kartoitin myös hinta/laatusuhdetta.


Tässä ensin tietoa ainesosista, joita useimmissa valmisteissa on.


Glukosamiini

Glukosamiini on rustojen, nivelpintojen ja selän välilevyjen sekä nivelnesteen rakenneosa, jolla on ratkaiseva merkitys rustojen joustavuudelle ja kestävyydelle. Iän myötä sidekudoksen glukosamiini vähenee, jolloin myös rustot ohenevat ja niihin syntyy pieniä koloja, reikiä ja halkeamia. Rusto rappeutuu ja nivel alkaa oireilla.
Glukosamiinia on saatavana sekä luontaistuotteina (vihersimpukkauute, hainrustovalmisteet) että synteettisenä reseptilääkkeenä, glukosamiinipolysulfaattina. Vihersimpukkauute ehkäisee tavanomaisten tulehduslääkkeiden vatsaa ärsyttävää vaikutusta.(lisää aiheesta kertoo esimerkiksi Tohtori Tolonen)
Kondroitiinisulfaatti
Nivelneste eli synoviaalineste sisältää runsaasti hyaluronihappoa ja kondroitiinisulfaattia. Yleensäkin nämä geelimäiset aineet täyttävät nivelten (ja muiden kudosten) tyhjät tilat. Kondroitiinisulfaattien hoitava vaikutus nivelissä perustuukin ilmeisesti enemmän "iskunvaimentajan" ja voiteluaineen rooliin kuin itse tulehduksen ehkäisyyn. Kondroitiinisulfaatti vaikuttaa nivelrikon oireisiin lievittämällä kipua ja parantamalla sairaiden nivelten liikkuvuutta. 
MSM
MSM (metyylisulfonyylimetaani) on rikkiyhdiste. Rikki on yksi välttämättömistä kivennäisaineista. Nivelissä rikkipitoisuus vähenee tulehdusten myötä. MSM:n sisältämät rikkiyhdisteet ovat helposti elimistön hyödynnettävissä ja siksi sitä on käytetty pitkään erilaisten niveloireiden kuten nivelrikon, niveltulehdusten ja jännetupentulehdusten hoidossa. MSM vähentää tulehdusta, nopeuttaa lihasten palautumista ja estää lihasten kipeytymistä. Se lievittää väsyneiden lihasten ja kipeytyneiden nivelten arkuutta.
Eläinlääkäriasemalta ostin ensimmäiseksi valmisteeksi nestemäistä Arthroflexiä, jota koirat yleensä ovat sietäneet hyvin. Sittemmin on tullut kokeiltua muutakin.

Arthroflex oraalisuspensio 500 ml


Koostumus: 1 ml sisältää

120 mg glukosamiinisulfaattia
48 mg kondrointiinisulfaattia
10 mg C-vitamiinia
0,5 mg mangaania

Annostus: yli 30 kg 7,5 - 10 ml / vrk
Kesto: 50 päivää
Hinta: 36 €Nesteen kanssa läträäminen tuntui hankalalta ja kuulin että jotkut syöttävät myös ihan tavallisia ihmisten nivelvamisteita koirilleen, niin ostin apteekissa käydessäni sitten purkin Arthrobalansia.


Arthrobalans plus 120 tabl


Koostumus: 1 tabl sisältää 

500 mg glukosamiinisulfaattia, joka vastaa 400 mg 
400 mg kondroitiinisulfaattia , 
200 mg MSM (metyylisulfonyylimetaani) 

Annostus: 1 tabl / vrk

Kesto: 120 päivää
Hinta: 30 €

Seuraavaksi palasin kuitenkin Arthrolfexiin, kun oli muutakin asiaa eläinlääkäriin.

Arthroflex jauhe 400g


Koostumus: 1 g jauhetta sisältää 

200 mg glukosamiinihydrokloridia
40 mg kondroitiinisulfaattia
10 mg C-vitamiinia
1,23mg mangaania


Annostus: 
1g jauhetta/10 kg suun kautta ruokaan sekoitettuna kerran päivässä = 4 g / pvä
Kesto: 100 päivää
Hinta. 52 €

Tuikulle oli susoiteltu Cartivetia, eikä se pienemmälle koiralle edes kallista olekaan. Saksanpaimenkoiran kooiselle koiralle pidän tuota jo melko arvokkaana valmisteena.


CARTIVET+ MSM koirille 100 tabl


Koostumus: 1 tabl sisältää
250 mg glukosamiinia HCL 
250 mg MSM   
200 mg kondroitiinisulfaattia 
100 mg  yucca-uutetta 

20 mg  C-vitamiini  
2 mg mangaani  
1 mg  sinkki
Magnesiumstearaatti
Mikrokiteinen selluloosa
Karboksimetyyliselluloosa
Kasvisperäiset makuaineet

Annostus: 25-45 kg 2 tabl/pvä 
Kesto: 50 päivää
Hinta: 38 €Koirafoorumilla törmäsin MSM-jauheen kehumiseen, joten tilasin sitä pussillisen. Maistoin sitä ja kokemus oli aika karmea, joten en tiedä miten mielellään koirakaan tuota syö. Toisekseen jäkikäteen viisastuneena tuon kanssa pitäisi kuitenkin syöttää myös glukoosi- ja kondroitiinimössöjä, joten liekö hukkaostos. Ihmisellä kuulemma auttaa leposärkyyn hyvin.MSM-jauhe 1000 g

Annostus: 2 g / vrk

Kesto: 500 päivää
Hinta: 22 €


Kokeilematta sitten on hainrusto- ja virhersimpukkavalmisteet, jotka olisivat se luonnonmukainen vaihtoehtoa edellämainituille. Voi olla että kokeilen näitäkin joskus.


Hainrusto + vihersimpukka 80 kaps


Bioteekin Hainrusto+vihersimpukka sisältää hainrustojauheen lisäksi vihersimpukkaa ja hainrustouutetta, jotka tekevät valmisteesta huomattavasti vahvemman ja monipuolisemman kuin tavanomaiset vihersimpukka- tai hainrustovalmisteet.


Annostus: 1-2 kapselia päivässä

Kesto: 40 päivää
Hinta: 20 €
Noiden lisäksi olisi kuulemma hyvä varmistaa että koira saa tarpeeksi Omega 3 rasvahappoja.

Totta puhuen en ole kyllä huomannut koirassa eroa syötinpä sille näistä mitä tahansa. Jos sinulla on kokemusta nivelvalmisteista ja niiden eroista, tai huomasit että olen ymmärtänyt jonkun asian näihin liittyen ihan väärin, niin korjaa tai kommentoi ihmeessä. Tai jos löydät sen väitöskirjan aiheesta, olisi ihan mielenkiintoista lukea. Liekö se eläinlääkäri sitten oli oikeassa että on ihan sama mitä valmistetta syöttää, jos koira ei ainakaan huonompaan suuntaan mene. Tiedän myös lapinkoiran joka söi Tohtori Tolosen nivelvalmisteita ja nuortui niillä kymmenen vuotta ja ontuminenkin katosi. Ja minä kun luulin että koko Tolonen on vitsi!

Näyttäisi muuten että tänään menee 6000 blogin lukukertaa rikki. Kiitos mielenkiinnosta!

Edit. 
5.1.2014 lisää nivelvalmisteita testaukseen, katso uusin postaus!
2.8.2014 Lisää asiaa glukosamiinista

5 kommenttia:

 1. Meilläkin on sattumalta ollut aika monta valmistetta kokeilussa. En ole huomannut sen kummempia eroja sietämisessä. Nyt on mennyt jo aika monta purkkia tätä http://www.jahtivahti.fi/koirien-ruoat/jahtivahti-nivelravinne/

  VastaaPoista
 2. Omituista. Käytän itse nestemäistä Arthroflexiä, mutta putelin kyljessä lukee Glokusamin HCl eli glykosamiinihydroksidi, ei -sulfaatti, niin kuin kaikkialla väitetään. Katista on kirjoitellut glukosamiinista blogissaan, sieltä kannattaa käydä lukemassa lisää tietoa :)

  Ilmeisesti kaikkein halvinta ja tehokkainta olisi ostaa puhdasta glukosamiinisulfaattia (joka on ilmeisesti myös tehokkaampaa kuin glukosamiinihydrokloridi)ja sotkea sekaan kalanmaksaöljyä. Itse aion kokeilla tätä joskus, sillä kaikilla eläinlääkäreillä tuntuu olevan myynnissä eri valmisteet, joita he ylistävät kaikkein parhaimpina :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, pitääkin tarkistaa ihan putelin kyljestä tuo asia jos vielä sitä ostan! Harkitsin myös hevostuotteiden ostamista edullisemman hinnan vuoksi, mutta ne eivät kuulemma sovi ihan 1:1 koirille niin jätin sen asian sikseen. Linkkaisitko vielä tuon blogin josta mainitsit, olisi ihan mielenkiintoista lueskella?

   Mulla oli ilmeisesti vähän erilainen eläinlääkäri, kun hän sanoi että on melkeinpä sama mitä nivelvalmistetta syöttää, kaikki ne vaikuttaa suunnilleen samalla tavalla :)

   Poista
 3. http://www.katiska.info/ravitsemus/glukosamiini/

  Tuossa on tarkoittamani postaus.

  Oli ilmeisesti virhe vierailla kilpailevalla klinikalla, koska nyt olen lähinnä hämmennyksissäni siitä, mikä tehoaa ja mikä ei. Ainoa yhteinen asia puheissa oli käsky hakea koiralle Cartrophen-kuurit ^^'

  VastaaPoista
 4. Kiitos sinulle kun olet nähnyt vaivan kirjoittaa nämä tänne...auttaa paljon itseäni,ja varmasti muitakin,tässä tuotteiden viidakossa...KIITOS!

  VastaaPoista