perjantai 12. lokakuuta 2012

Fysioterapia

Eilen torstaina oli Ledin ensimmäinen fysioterapia.  Ennen potilashistorian kuulemista fysioterapeutti katsoi ensin liikkeet käynnissä ja ravissa, ja huomautti heti että takapään käyttö on tehotonta. Koira pötkäytettiin tatamille ja pienen tunnustelun jälkeen fyssari otti esiin pienen pattereilla toimivan laitteen josta lähti johto ja kaksi sauvaa, ja alkoi työntää koiraan sähkövirtaa. Kuulostaa pahemmalta kuin onkaan, en muista ko. laitteen nimeä mutta googlettelin tässä ja tämä sen tarkoitus oikeasti on:


Sähkövirta kulkee napojen välillä sykkivänä virtana, rentouttaen lihasta ilman sormin tapahtuvaa painetta. Erittäin jumittuneiden lihasten hoito on helpompaa sähköisesti kuin manuaalisesti.

Huomasin itsekin miten koiran takapään lihakset alkoivat rentoutua parisenkymmentä minuuttia hoidon aloitttamisen jälkeen. Hän irroitteli lihaksia myös käsin, mutta hieronnasta kuitenkaan ollut kyse. Oikean kyynärän kanssa kun oli aiemmin ongelmia niin nyt on ollut ristikkäisen jalan, eli vasemman takajalan kanssa. Nyt se polvi jopa rutisi. Fyssari selitti että kun selkä on ollut kipeä, on koira koettanut vähentää selän kuormaa liikkumalla polvet pihdissä, joka on rasittanut niitä väärin. Koira myös peitsaa sen vuoksi, että normaalisti liikkuessa selän lihakset venyvät ja nyt se tuntuu epämiellyttävältä.

Kuinka sitten tästä eteenpäin? Koiran takapään lihaksia pitää alkaa hiljalleen vahvistamaan, kunhan eläinlääkärin määräämä urheilukielto päättyy niin liikutusta voi lisätä asteittain. Ylämäkitreeniä, "kavaletteja" eli vaikka risujen yli kävelyä, että koira joutuu nostamaan takajalkoja esteiden yli ja oikeat liikeradat jumppautuvat. Ravatakin saa, mutta peitsaaminen pitää lopettaa heti ja korjata koira ravaamaan oikein. Kunhan lunta tulee, niin lumessa olisi hyvä kävellä ja ravata niin kauan kun sitä on 10-20 cm, sen jälkeen siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Kunnes lunta tulee, oli fysioterapeutti kuullut että Kuopioon olisi tulossa/tullut vesijuoksumatto koirille. Laitoin siitä menemään jo kyselyä että pitääkö asia paikkansa, voisi Lediä käydä sielläkin kuntouttamassa. 2-3 viikon kuluttua käydään uudestaan näyttämässä tilannetta fysioterapeutille ja jatketaan sen mukaan.

Alaselkä tuntui myös aavistuksen lämpimältä, johon olin itsekin kiinnittänyt huomiota. Mikäli lämpö ei nyt viikonlopun aikana katoa, voi olla että pitää vielä syödä toinen tulehduskipulääkekuuri. Ja kaikki tämä vaan siitä, että koiralla on pitkä selkä, toistaiseksi ei juuri massaa tukemassa sitä ja enemmän vauhtia kuin järkeä. Lohduttavaa kuitenkin on se, että polven rutinakin voi kadota kokonaan kun ylimääräinen rasitus saadaan siltä pois, onhan ne molemmat kuitenkin todettu terveeksi vasta kolme viikkoa sitten. Käytännössä olemme nyt ulkoilleet tuossa lähimetsässä jossa on pehmeä sammapohja, varvikkoa ja kaatuneita puita, joten jalat ovat joutuneet vähän töihin. Fysioterapia näyttää kuitenkin tuoneen jo nyt pientä tulosta, koska tänään Ledi on liikkunut jo vähän vaivattomammin kuin ennen terapiaa. Näin sitä itsekin oppii uusia asioita koiran rakenteesta ja lihashuollosta. Ei oppi ojaan kaada, sen tietää Ledikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti