maanantai 14. heinäkuuta 2014

Ledin luonnetesti

Käytiin sitten tänään Ledin kanssa luonnetestissä! Aiemmin kun ihmettelin miten jotkut treenaa testiin, niin mainittakoon että meillä ei harjoiteltu vaan koira oli tilanteissa ensimmäistä kertaa, jos MH-luonnekuvausta parin vuoden takaa ei lasketa. Testi järjestettiin Maaningalla jonne mukavasti ajeli puoleen tuntiin.

Ledi oli intopinkeänä menossa testipaikalle ja tuomarien jututtaessa hölkytteli rinkiä minun ympärillä että koska se äksöni oikein alkaa, kun jotain oli selvästi tekeillä. Tuomari kyseli kaikenlaista koiran arjesta, harrastuksista ja elinolosuhteista, ja sitten alkoi varsinainen suorittaminen. Alla lyhyesti omat kommentit ja kursivoidulla tuomarin sanallinen loppuarvio (kameramies karkasi niin nauhoitin vaan äänen).

Puukapulalla leikki kivasti. Jopa niin kivasti että aluksi alkoi kiskoa kelkankin narua tuomarin kädestä :) Kelkka oli testin pahin eikä Ledi meinannut millään tulla nuuskimaan sitä (jännä flashback Tuikun luonnetestistä..). Kelkkaa hinkattiin ainakin puolet koko testin ajasta kunnes lopulta saatiin koira tulemaan nuuhkintaetäisyydelle.

Minua Ledi puolusti jopa melko uskottavasti ja vaikka pujahti selän taa niin tuli sieltä vielä jalan viereen louskuttamaan. Haalarit säikäytti mutteivät olleet sitten sen kummempi juttu, kuten ei tynnyrikään. Pimeässä huoneessa kävi ensin kääntymässä metrin päässä, mutta keskellä huonetta oli metallipalkki jota se ei ensimmäisellä kerralla ylittänyt. Toisella kerralla tuli sitten perille saakka.

Seinän kommentit oikeastaan paremmin alla tuomarin kommenteissa. Laukauksissa ei mitään ihmeellistä edelleenkään. Ihan koiran näköinen tulos!

Tuomari Jorma Kerkän loppulauselmat:

Laukauksissa ei ollut mitään, laukausvarma.

Luoksepäästävyys, ei mitään ongelmia. Ei sen tarvii jäädä lähmimään, riittää että tekee sellaisen virkamiehen tervehdyksen ja se on siinä eli +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin.

Pieni pehmeys siinä on, se näkyy aika monessa paikassa. Tuo oli mulle suuri yllätys tuo kelkka. Se jämähti siihen. Siihen minä en niinku vastausta löytänyt että miksi. Kun se ei kuitenkaan osoittanut  - kun vaikka se taakse tuli niin se koko ajan taisteli vastaan ja keskittyi siihen, että mikä löi sen siinä tilttiin. Pehmeys on kuitenkin niin pieni että se ei haittaa sen tekemistä., eihän se tässäkään missään vaiheessa yrittänyt kieltäytyä että hui kamala, en tule.Sitten tuo temperamentti, noin kokonaisuudessaan kyllähän se ottautuu oikeisiin asioihin niin kuin pitääkin, mutta ei se ihan sitä nopeinta kaliiberia ole. Se on kokonaisuudessaan kuitekin kohtuullisen vilkas. Se väistö tuossa tynnyrilläkin, sen se teki ihan oikein, mutta ei sillä niinku kiirettä ole. Semmosia säpäköitä pyörähdyksiä ei näkynyt. Sellainen temperamenttinen kolmosen koira pyörähtää niiltä jalansijoiltaan ympäri. Tällä vähän kestää että se muutaman askeleen otti ja katsoi, prosessoi ja se oli siinä. Eli kohtuullisen vilkas.


Sitten tullaan tuonne hermopuolelle. Minusta tällä koiralla on kuitenkin kaikkinensa varsin hyvät hermot. Kun mitään ei tapahtunut, ei se vinkunut eikä piipittänyt, ainoa missä sillä oli ikävä sinun perään oli pimeän huoneen ovella kun se jäi yksin, siinä se ainoastaan antoi ääntä. Kaikesta huolimatta sen palautumiset - kelkkaa lukuun ottamatta - oli varsin hyvät. Tosi voimakkaasti ottautui asioihin, ja sitten pehmeys - niin kuin puolustuksessakin - tuli vastaan. Sitten se vetäytyy taakse mutta ei se luovuttanut sielläkään. Elikkä minä olen sitä mieltä että tällä koiralla on kakkosen hermot, eli +2 tasapainoinen.

Sitten se taisteluhalu, siitä tuossa vähän keskusteltiin ja sitten katottiin näitä kaikkia tilanteita joissa sillä oli mahdollisuus taistella. Sehän ottaa leuoillaan aika pirun tiukkaan kiinni, pientä korjailua siinä alussa, mutta se mieluummin vaan parantaa otetta että se ei mukluttele sitä, ja sitten se pitää. Se käyttää kroppaansa joka paikassa jossa sillä vaan on mahdollisuus taistella, niin pitkään kun pehmeys ei tule vastaan. Ja näin ollen me päädyttiin siihen että taisteluhalu on suuri, +3, joka on nykyään todella harvinaista.


Puolustushalu, se halu siellä nähdään ja sanotaan että jos normaali arkielämässä tuollainen tilanne tulee niin silloin se ei luultavasti peräänny, eli silloin se on +3 kohtuullinen, hillitty. Ja tuossakin kun se uhka loppui niin se palautui tosi nopeasti ja oli kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Tuossa seinällähän kävi silleensä että se seurasi petäjien väliin, ja siinä kun tein uhkaeleen niin silloin se lähti tulemaan kohti. Kieppasin tuon toisen petäjän takaa ja katsoin lähteekö se mukaan, ja se lähti mukaan ja sitten tuli taas joku sellainen että se lähti vetämää ja mä jouduin hetkeksi keskeyttämään koska se olisi todennäköisesti repinyt itsensä siitä pannasta läpi. Sen jälkeen kun se rauhoittu niin kuitenkin jatkoin pikkusen vielä, niin se vielä lähti nousemaan siinä. En voinut viedä hyökkäystä loppuun niin tiukkaan kun olisin muuten tehnyt, ettei tule turhaa repimistä. Joka tapauksessa sen terävyys, kyllä sillä on sitä ja se on kohtuullinen, hillitty +3. Ja taas se rehellisyys, ja minusta kun se lähtee hermoista se rehellisyys että hei tää tyhmä juttu loppui tähän, ollaan kavereita niin sen luokse voi mennä, häntä heiluu.


Sitten mennään toimintakykyyn, itsenäiseen rohkeuteen. Sanotaan että muuten hyvä, niin sanotusti tuo kelkka kusi. Kelkan ansiosta se jää tuohon kohtuulliseen, eli muuten se olisi ollut hyvä. Pimeässä huoneessa ehdottomasti päivän paras koira sillä tavalla että se ei arponut lähteä eikä tarvinnut antaa minkäänlaista apua että se selvitti sen. Mutta tulos +1 kohtuullinen. Kelkka jos olisi mennyt vähän toisella tapaa, mutta se nyt meni näin.

Mutta joka tapauksessa, ei täällä miinusta ole, pluspisteitä on tasan 204. Luonteen puolesta olisi ainesta jalostukseen.

Toimintakyky +1 kohtuullinen
Terävyys +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3 kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu +3 suuri
Hermorakenne +2 tasapainoinen
Temperamentti +2 kohtuullisen vilkas
Kovuus +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
+++ laukausvarma
Pisteet 204Video Youtubessa: http://youtu.be/0_Sdjku6Hzs

Mukava päivä, nyt väsynyt koira :)

1 kommentti: