torstai 28. elokuuta 2014

Asiaa glukosamiinista

Kasvattaja linkkasi hyvän artikkelin glukosamiinista ja sen käytöstä, kannattaa lukaista jos käyttää tai suunnittelee nivelvalmisteiden käyttöä koiralleen. Pari poimintaa:

Kun ollaan totaalisessa levossa, niin niverustojen proteoglykaanien synteesi vähenee ja nivel eräällä tavalla heikkenee. Sen sijaan kohtuullinen rasitus aktivoi proteoglykaanien syntymistäja sitä kautta liikunnalla suojataan nivelpintoja. Ensimmäinen toimenpide nivelrikkoa vastaan ei siis ole glukosamiinilisän syöttäminen, vaan kasvavan pennun ja aikuisen koiran hyvässä fyysisessä kunnossa pitäminen. - - Sen sijaan agilitykoirien hyppyjen aiheuttamat iskut saattavat olla se korsi, joka katkaisee kamelin selän. Samasta syystä saksanpaimenkoiran ravauttaminen polkupyörän vieressä asfaltilla kymmeniä kilometrejä kuuluu sarjaan suunnattoman huonot ideat.

Glukosamiinin on havittu myös vähentävän tulehdusta ja sitä käytetään myös kipulääkkeenä.
Kun tuotteita ja ravintolisiä vertailee, niin kannattaa muistaa, että kun glukosamiinia markkinoidaan lääkkeenä tai lääkkeenoloisena, niin se vaatii lääkeluokituksen. Jos purkissa luvataan, että tuotetta voi käyttää nivelrikon hoitoon tai ehkäisyyn, niin valmistuttaja rikkoo pykäliä. - - Glukosamiinisulfaatti on saanut lääkeluokituksen vain ja ainoastaan polven nivelrikkojen hoidossa – ei mihinkään muuhun, koska näyttöä ei ole riittävästi.

Luonnollinen lähde tarkoittaa useimmiten vihersimpukkaa, ei siis puhdasta glukosamiinia. Kuluttajan – ja varsinkin nivelrikkoisen koiran suhteen – kannattaa muistaa, että vihersimpukka jauheuttuna tai ns. uutteena on täysin turha glukosamiinin lähteenä. Paremmin glukosamiinia saa naudan rustoista, ja kaupan päälle saa hammashoidon. Ihmisillä elintarviketurvallisuusvirasto kieltää järjestään glukosamiini-sanan käytön vihersimpukkatuotteissa, mutta koirapuolella meno on villimpää. Glukosamiini valmistetaan äyriäisten kuorista, ei mistään muusta. Ihmisillä käytetyt annokset ovat 1,5 – 3 grammaa, koirilla koosta riippuen alemmat. Tämä tarkoittaa sitä, että hoitomääriä on aivan mahdoton saada mistään ruuasta tai rustoluista. Normaalisti saatavat määrät ovat niin pieniä, että niistä ei ole myöskään mitään hyötyä nivelrikon ehkäisyssä, hoidosta puhumattakaan. Jos glukosamiinia käyttä hoitona tai ennaltaehkäisyys, niin on syytä ostaa lääkelaatuista puhdasta glukosamiinia.

Glukosamiinia kannattaa harkita käytettäväksi yhdessä omega-3 rasvahappojen kanssa. On viitteitä siitä, että EPA ja DHA yhdessä glukosamiinin kanssa toimisi huomattavan paljon paremmin kuin pelkkä glukosamiini.

Minun kuukauden takainen haava nilkassa räjähti eilen käsiin massiivisena tulehduksena, joten Ledi tuleekin takaisin mulle vasta ensi viikolla koska en pystyy kävelemään saati ulkoiluttamaan koiraa.

Tuikun häntä sen sijaan kuuluu olevan jo vähän parempi. Tramal ei sopinut Tuikulle lääkkeenä laisinkaan joten se jätettiin pois. Lisää koiramaisia kertomuksia sitten ensi viikolla kunhan saan koiruuden takaisin kaupunkiin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti