perjantai 8. elokuuta 2014

Fyssarin vaihtoehdot

Käytiin maanantaina siellä tutulla fysioterapeutilla pitkästä aikaa. Mikrovirralla availtiin jumeja ja mietittiin vaihtoehtoja nyt kun tiedetään ettö polvien nivelrikko on aiheuttanut ne jumit joita ollaan ihmetelty tässä sen pari vuotta.

Hän kehoitti rimpauttamaan Maaningalla putiikkia pyörittävälle akupunktiohoitajalle, koska on kuullut hänestä paljon hyvää. Kivunlievitykseen nivelrikkoiselle ja mitähän kaikkea muuta hyötyä, pitää kysäistä. Kun mainitsin kultahippuhoidon mahdollisuuden, niin hän tiesi että Lappeenrannassakin on eläinlääkäri joka niitä tekee, ei tarvitsisi lähteä Helsinkiin saakka. Savonlinnasta ajaisi pariin tuntiin.

Hoidon jälkeen käytiin ihmettelemässä pihan kurkipatsaita jotka olivat aika jänniä, kuten myös niiden keskellä oleva suihkulähde joka pirskotteli kylmää vettä nenälle saakka. Käytiin myös pyörähtämässä torilla toisella suihkulähteellä ja ihmettelemässä ihmisvilinää, ajattelin käydä ns. paremman ravintolan terassilla syömässä jonkun herkkuleivoksen jos vaan koiran kanssa saidi tulla. Ledille kuitenkin iski akuutti kakkahätä aivan terassin sisäänkäynnin ulkopuolella, niin en kakat siivottuani kehdannut enää mennä kysymään voidaanko tulla vaan hipsittiin aina vauhdikkaasti autoa ja kotia kohti. Sattuuhan tuota :D naureskelinkin itsekseni että toisilla on lompakossa kesäkumeja, mulla kakkapusseja.

Fysioterapeutti antoi matkaan myös metsäjumpan ohjeen, jolla voi vahvistaa koiran lihaksia ilman pakkopuurtamista. Metsäjumppa löytyy myös täältä.

Hän myös ehdotti kokeiltavaksi isoa lutteroksi täytettyä ilmapatjaa, sen päällä kävely ja temppuilu on kuulemma osoittautunut testikäytössä hyvin tehokkaaksi kuntoutusmuodoksi. Jotta nivelen voitelu toimisi kunnolla, pitäisi sen koko liikkuvuuskapasiteettia käyttää säännöllisesti. Jalan koko liikerataa pitäisi siis päästä käyttämään, ja teitä pitkin liikkuessa niin ei tapahdu vaan pitäisi liikkua rauhallisesti upottavalla sammalella, korkeassa varvikossa, pehmeässä hangessa ja astua laonneiden oksien yli. Myös istu-seiso -harjoitukset pumppaavat voiteluainetta nivelpintoihin. Ja minä kun olen varta vasten varonut teettämästä istu-maahan-seiso -liikkeitä ettei niveliin sattuisi! Luonnollisesti myös rauhallinen uiminen on edelleen erittäin hyväksi nivelille ja lihaskunnon ylläpitoon, sen sijaan kepin perässä hullun kiilto silmissä kauhominen huonolla uintitekniikalla on lähinnä haitaksi.

Hyvä käynti oli kaiken kaikkiaan. Pitää vähän miettiä vaihtoehtoja :)

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen juttu, Taran kanssa paljon pohdin, miten pitää se hyvässä, vetreässä kunnossa sen spondyloosin takia. Se on taas välillä ollut vähän eepee, mut onneksi aika hyvin kuitenkin menee. Pitääkin perehtyä tuohon metsäjumppaan vielä :P

    VastaaPoista
  2. Löysin siun blogin vasta ja vaikuttaa mielenkiintoiselta. Itseasiassa etsin googlesta syytä miksi oma 10kk sakemanni mix kävelee hiukan epäpuhtaasti vasenta takajalkaa välillä hiukan ontuen ja ottaa sillä lyhyempää askelta. Noin kuukausi sitten käytin sen ell koska se ontui tosi pahasti ja selvisi että polven kohdalla on joku venähdys, mutta annoin sen parantua ihan kaikessa rauhassa. Luin tekstin, missä oot kirjoittanut liikunnasta ja koiran liikkumisesta. Katsoin oman koiran kävelyä ja se kävelee myös samalla tavalla liikuttaen samaan aikaan saman puolen jalkoja. Miten huomasitte omalla koiralla sairastelut tai oliko jotain selviä oireita mistä huomasi ettei kaikki oo ok?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi :) Ledi alkoi liikkumaan epäpuhtaasti ensimmäisen kerran 7 kk iässä, ja 10 kk iässä siltä löydettiin alkava nivelrikko kyynärissä. Siitä lähtien seuraavat kaksi vuotta hoidettiin ja etsittiin syytä kun kyynärä ei voinut enää aiheuttaa kaikkea, koiralla meni alaselän lihakset toistuvasti jumiin ja takaosa muutenkin oireili. Nyt keväällä sitten löytyi röntgenkuvasta rikkinäiset polvinivelet, joita aiemmat eläinlääkärit eivät olleet huomanneet. Koira ehdittiin jo kastroidakin kun yhden eläinlääkärin mielestä laajentunut eturauhanen aiheutti kipuilua.

      Tästä rumbasta viisastuneena pystyn oikeastaan neuvomaan vaan että tarkkaile koiraa että mistä se kipeytyy: onko se kipeämpi liikunnan jälkeen, paraneeko levolla? Vetreytyykö liikunnan aikana vai meneekö pahemmaksi?

      Käy eläinlääkärissä, kysy arviota, jos kuvataan ota kuvat itselle jotta voit tarvittaessa näyttää niitä toisellekin eläinlääkärille. Vaihda eläinlääkäriä jos ei vaikuta asiantuntevalta tai koiran tila ei parane! Itse tein sen virheen että luotin liikaa yhden tai kahden eläinlääkärin lausuntoon, enkä hakeutunut heti "parhaalle", josta siis olin kuullut paljon hyvää ja jolla on pitkä kokemus tuki- ja liikuntaelinsaurauksien diagnosoinnista ja hoidosta. Yleislääkärille en suosittele menemään jos koirallasi oireilut jatkuvat, vaan kysele suosituksia muilta koiraihmisiltä. Tein myös sen virheen että keskityin liian kauan hoitamaan oireita, enkä vaihtanut eläinlääkäriä vaikka tiesin että syy ei ole selvillä.

      Vastauksena vielä tuohon viimeiseen kysymykseesi, Ledi on tosiaan oireillut siitä 7 kk iästä saakka, mutta oireilu on vaihdellut ja on välillä niin pientä etteivät ulkopuoliset - eläinlääkäreitä lukuunottamatta - sitä välttämättä huomaa. Älä luule kuvittelevasi oireita vaikka muut sanoisivatkin että "ei siinä litään oo". Itse kuitenkin tarkkailet koiraa päivittäin ja tunnet sen parhaiten :)

      Poista
  3. Kiitos! Tänään kaverini tulee hieromaan Aadaa kun se on saanut siihen koulutuksen ja osaa sen homman :) Nyt Aada on kävellyt ihan puhtaasti, mutta hihnassa/hitaassa vauhdissa peitsaa. Luin että ihmisten kävelynopeus on koiralle liian hidas ja peitsaaminen voi johtua siitä, ja et siitä voi tulla selkä kipeeks. Mutta jos hieromisen jälkeen Aada vielä kävelee epäpuhtaasti välillä, niin vien eläinlääkäriin. Sainkin jo hyvät paikat tietoon facebookin kautta :)

    VastaaPoista