keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Laserkoira Ledi

No käytiin siellä fysioterapeutilla!


Odotusaulassa Ledi nuuskutteli ympäriinsä tavalliseen tapaansa, mutta kaapin alta nuuskiessaan päästi aika uhkaavan ja vähän epävarmankin matalan murinan. Mietin että kukaan on tuskin kääpiökoiraansa voinut hukata kaapin alle ja tuskin se hiirellekään noin murisisi, niin päätin kurkata mitä niin kamalaa kaapin alla voi olla.

 

Peili. Siivooja oli siirtänyt peilin kaapin taakse, jossa se ei ilmeisestikään ennen ole ollut. Kyllähän se itse kutakin epäilyttää jos toinen saksanpaimenkoira kurkkii kaapin alta!

Epäilyttäviä heijastuksia
Huh helpotusta, väärä hälytys!
Ledi oli haluton taivuttamaan jalkojaan, se vastusti liikettä ja antoi vasta pikkuhiljaa periksi. Olen huomannut saman tassuja kuivatessa, kuten myös sen että jokin kohta välillä rutisee. Se ei suinkaan ole mikään aiemmista oireillesta jaloista, vaan tällä kertaa vasemman takasen kinner pitää rutinaa! Pahimmat jumit löytyikin takaosan vasemman puolen lihaksista ja etuosan oikealta puolelta (rikkinäinen kyynärä), eli ristikkäiset lihakset jälleen. Niin ja toki koko alaselkä oli taas aivan pinkeänä reisiin asti molemmilta puolilta.

Siinä sitten taas mietittiin että mikä ne lihakset aina vetää jumiin, todennäköisesti kyse on noidankehästä että yhteen kohtaan jos sattuu niin sitä varoessa menee joku paikka jumiin, ja kun sitäkin pitää varoa niin menee kolmaskin paikka jumiin. Ja sitten on koko koira nakelissa.

Ledi on siitä erikoinen potilas että se menee hoitohuoneeseen intoa täynnä ja heittäytyy hoitopatjalle pitkälleen leveä virne naamallaan, ilmeisesti se on yhdistänyt paikan hyvän olon tunteeseen. Ja siinä se maata lötköttää kovin tyytyväisen näköisenä, jos jokin kipeä kohta löytyy niin sen naama menee mietteliään näköiseksi, ja jos on kipeämpi niin nostaa päätään ja katsoo mitä siellä tehdään kun kirpaisee. Jos on tosi tosi kipeä kohta niin sitten se saattaa alkaa huokailemaan tai vinkaista pienesti.

Uutuutena tällä kertaa lihaksia käsiteltiin mikrovirran sijaan laserilla. Mikrovirta on kuulemma sähköä mutta laser energiaa, toimintaperiaate sama että se vilkastuttaa lihaksen toimintaa ja auttaa sitä korjaamaan itse itsensä, noin kärjistettynä.

"Laserterapiassa käytetään 650-1100 nm aallonpituuksia, jotka ovat punaista tai lähellä punaista olevaa valoa. Näillä aallonpituuksilla on biofysiologisia, terapeuttisia vaikutuksia. Laser nopeuttaa vaurioituneen kudoksen ja tulehdusten paranemista lisäämällä verenkiertoa, nopeuttamalla aineenvaihduntaa ja vähentämällä turvotusta. Laser lievittää myös kipua."
http://www.kaarinanell.fi/palvelut/laser

Lisätietoa laserhoidosta voi lukea esimerkiksi Helsingin koirauimalan sivuilta. Sillä löytyi pari hyvinkin kipeää kohtaa, ja fyssari pyysi seuraamaan huomaanko eroa mikrovirta- ja laserkäsittelyn tulosten välillä. Ainakin nyt iltasella jo huomaa että alaselkään on tullut lisää liikettä, kun se on ollut ihan pönkkö viime viikot. Tänään ei saa vielä lenkkeillä mutta huomenna voi antaa juosta turvallisella alustalla, eli metsässä. Täällä on viimeisen viikon ollut kaikki pururadat niin liukkaassa märässä jäässä, ettei kestä koira eikä omistaja pystyssä edes nastakengillä!

Fysioterapeutti on myös organisoinut seitsemän koulutusiltaa tänne Kuopioon eri aiheista. Itseä kiinnostavia aiheita löytyi useampikin, ja luennot ovat mukavan tiiviisti noin viikon välein tammi-helmikuun aikana. Luentojen kuvaukset löytyvät esimerkiksi niiden omalta Facebook-sivulta.

1 kommentti:

  1. Taralle tekis hyvää ja tuollainen käsittely. Mutta kun potilas itse on sitä mieltä ettei vieraalla ihmisella ole asiaa iholle, vaatii toteutus erikoisia lähestymistapoja... *huokaus*

    Harmi kun ootte niin kaukana, tosiaan mielenkiintoisia luentoja. No, ehkä saamme osasta hyvät muistiinpanot tänne? ;)

    VastaaPoista