maanantai 29. marraskuuta 2010

Toimintakyky vrt. älykkyys

Bongasin jokunen päivä sitten toisesta blogista osan koiran älykkyystestistä. Siinä koiran päälle laitetaan viltti ja koiran pitäisi selviytyä sen alta itse pois. Arvelinkin että Tuikku ei mahda testiä läpäistä..

Kyse ei kuitenkaan lie ole vähäisestä älykkyydestä vaan osin nöyryydestä ja toimintakyvyn puutteesta (-1 pieni). Tuikku kun alistuu aika mukavasti kaikenlaiseen käsittelyyn ja se luultavasti oletti että nyt kuuluu jököttää paikallaan. Kun ei tarkempia ohjeita tullut, se kävi istumaan peiton alla. Kun kutsuin sitä, lähti se kävelemään sokkona peitto päällään kunnes se sattumalta jäi kulmasta kiinni ja liusui pois selästä. Eipähän ainakaan panikoi pienestä. Toimintakyvyn puute näkyy kyllä monissa arkipäiväisissä asioissa, luonnestestituomarikin aikanaan sanoi että ei sillä itsenäistä ongelmanratkaisukykyä paljon ole mutta kyllä se sitten tekee kun ohjaaja rohkaisee ja neuvoo. Toisaalta tämä voi olla hyväkin piirre, jos koira olisi oma-aloitteisempi voisi se keksiä myös paljon vähemmän toivottuja asioita. Tähän luultavasti on myös kytköksissä Tuikun varovaisuus, sitä kun ei todellakaan voi kuvailla rämäpääksi. Hyvää siinä on mm. se, että se pysyy 60 cm aidan sisässä koska sille ei ole tullut koskaan mieleenkään hypätä aidan yli - sehän olisi ihan liian hurjaa ja mahdollisesti vaarallistakin ;)

2 kommenttia:

  1. Tehtiin pojille sama testi teidän innoittamana :) Wilho tuli oitis täkin alta pois ja katsoi meitä ihmeissään, että hittoako kiusaatte. Wäinö oli hetken paikallaan ja päätti sitten olla välittämättä moisesta ja jatkoi leikkejään samalla kun ravisteli peiton pois. Toimintakyky molemmilla siis huomattava tässä tilanteesta, mutta en vannoisi sen liittyvän älykkyyteen... meidän kohdalla ainakaan.

    VastaaPoista
  2. Sanna, Musti ja Pupi7. joulukuuta 2010 klo 23.51

    Pakko kokeilla tätä huomenna. Mä jotenkin odotan, että aussie saattaa viettää koko illan peiton alla jos sen jättää oman onnensa nojaan...

    VastaaPoista