sunnuntai 16. syyskuuta 2012

MH-luonnekuvaus

Eilen kävimme Haminassa MH-luonnekuvauksessa Ledin kanssa, kuvaajina oli Carina Timberg ja Marina Bast. Testin alaikäraja on 18 kk, Ledi oli kuvaushetkellä 21 kk. Oli ihan jännää, etenkin kun Ledin molempien vanhempien kasvattajatkin olivat seuraamassa suoritusta. Yllätyksiäkin tuli, oheisen linkin taulukkoon merkitty tuomarin arvio vihreällä ja sanalliset selitykset jäljempänä. Arviointi *klik*.

Taulukko etenee 15 sekunnin sykleissä: jos ei heti tapahdu jotain, antaa testin ohjaaja lisäohjeita ja koiralla on jälleen 15 sekuntia aikaa reagoida (esimerkiksi mennä tutkimaan pelottavia asioita).

Valokuvat: Risto Siimes

Kontakti

Kuvaus alkaa kontaktilla. Tervehtiminen äänellä ja kättelemällä.Yhteistyötä kuvataan, kun testinohjaaja ottaa koiran taluttimen ja kulkee koiran kanssa 10 metrin päähän ja takaisin. Käsittely, testinohjaaja koskettaa koiraa käsin päästä varpaisiin ja tarkistaa lopuksi hampaat.
Tervehtiminen
- Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen.
Ledi on peruskohtelias, jos sitä joku tervehtii niin se huiskauttaa häntää mutta hyvin harvoille ui syliin saakka. Se on myös kiinnostunut ihmisistä ja kun kiersimme yleisön nuuski se mennessään että ketäs ne nämä ovat. Tuomari sanoi loppukommenteissa että ilmenee pientä epäluuloisuutta ihmisiä kohtaan ja että karvat oli nousseet? En ole kyllä huomannut itse, saati että olisi murahdellut (video kohdassa Alkuleikki).

Yhteistyö
- Lähtee mukaan, mutta ei ole kiinnostunut TO:sta.


Käsittely
- Hyväksyy käsittelyn

Leikki

Leikkiesineenä vahva 50 cm pitkä ja 5cm paksu esine, jossa solmu molemmissa päissä. Koira on vapaana.Tarttuminen, tarttuuko koira esineeseen ja kuinka innokkaasti.Puruote ja taistelutahto, testinohjaaja leikkii koiran kanssa.Leikkihalu, testinohjaaja ja koiranohjaaja heittelevät esinettä toisilleen.
Leikkihalu
- Leikkii - aktiivisuus lisääntyy / vähenee
Tämä oli minulle pirun vaikeaa, kun piti vetää lelua maassa ilman että koira ehtii sitä napata, ja sitten olisi pitänyt vielä pystyä heittämään se vauhdista testiohjaajalle. Lediä kiinnosti ja se tavoitteli lelua, heitoistani olisi pitänyt saada jo lisäpisteitä taiteellisuudesta.

Tarttuminen
- Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla

Puruote ja taisteluhalu
- Tarttuu heti koko suulla, vetää vastaan kunnes TO irrottaa
Ledi ei ole vieraiden kanssa leikkinyt, mutta hyvä että ei epäröinyt tarttua leluun. Puruote on kuulemma toispuoleinen ja perinnöllinen.


Takaa-ajo ja tarttuminen

Kuvaa koiran halua ajaa takaa liikkuvaa esinettä ja tarttua siihen.Saalista vedetään naruista siksakkia 8 - 10 limittäin asetetun rullan ympäri.Koira lasketaan irti viidennen rullan kohdalla.
Takaa-ajo
- Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille
Lediä on niin paljon kielletty kaiken perään lähteminen (jänikset, linnut, siilit) että nytkin ensimmäisellä kerralla se epäröi että saako mennä, mutta juoksi kuitenkin vieheelle. Toisella kertaa lähti perään epäröimättä.
Tarttuminen
- Ei tartu, nuuskii saalista
Saaliilla kääntyi kysymään lupaa että saako sen ottaa suuhun, ja kun ei neuvottu niin juoksi pyynnöstä takaisin luo ja jätti rätin sinne.

Aktiviteettitaso

Tarkoitus kuvata koiran reaktioita, jossa odotettu toiminta jääkin tapahtumatta.Koiranohjaaja seisoo, koira on hihnassa. Odotetaan 3 minuuttia. Tarkkaillaan koiraa kuinka aktiivinen tai rauhaton se on.
- Tarkkailevainen, rauhallinen, voi istua, seistä tai maata
Ledi istui vieressäni kunnes ihan viimeisillä sekunneilla siirtyi nuuskimaan maata vähän kauemmas. Ei vinkunut tai ollut muutenkaan levoton.

Etäleikki

Kuvataan koiran kykyä yhteistyöhön vieraan henkilön kanssa pienen välimatkan päässä ohjaajasta.Avustaja, jolla on polvipituinen, hupullinen ympäristöstä selvästi erottuva värillinen (ei keltainen tai oranssi) viitta, on piilossa ja aloittaa toiminnan neljällä lyhyellä koputuksella. Avustaja liikkuu kumarassa kolme metriä sivuttain koiraan – kääntyy kohti ja leventää ylävartalonsa niiaten samalla. Jatkaa kolme metriä ja toistaa toiminnon. Tämä toistuu kahdesti. Avustaja poistaa hupun ja heittää lelua kolme kertaa ilmaan ja juoksee piiloon riisuen viitan päältään. Tässä vaiheessa koira päästetään irti ja etäleikissä kuvataan mitä koira tekee. Tuleeko etäleikkijän luokse, leikkiikö etäleikkijän kanssa. Entä mitä koira tekee, kun etäleikkijä on passiivinen. 
Kiinnostus
- Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja
Ledi katsoi kiinnostuneena alkavaa esitystä, kun pidin vielä pannasta kiinni.
Uhka/aggressio
- Ei osoita uhkauseleitä

Uteliaisuus
- Saapuu linjalle aktiivisen avustajan luo
Ledi lähti etäleikittäjän luo irti päästyään, tämän hyppiessä ja rallatellessa lelun kanssa.
Leikkihalu
- Tarttuu, vetää vastaan, ei irrota
Ledi leikki hyvin ja voitti lelun itselleen.

Yhteistyö
- On kiinnostunut leikkivästä avustajasta
..mutta menettää mielenkiintonsa kun avustaja on passiivinen. Kävi pudottamassa lelun yleisölle ja lähti takaisin avustajan luo kun tämä alkoi hyppiä ja rallatella.

 Yllätys

Tarkoituksena on selvittää koiran valmiutta toimia yllättävässä tilanteessa.Haalarit vedetään ylös maasta yllättäen 3 metrin päässä koirasta Ja samalla ohjaaja päästää hihnan käsistään. Osiossa seurataan pysähtyykö tai pakeneeko koira. Uhkaileeko tai hyökkääkö kohti haalareita. Meneekö haalarin luo uteliaana vai pitääkö houkutella. jääkö jäljelle jäävää pelkoa koirakon kulkiessa laitteen ohi kahteen kertaan.

Pelko
- Pakenee enintään 5 metriä

Puolustus/aggressio
- Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä

Uteliaisuus
- Menee haalarin luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa

Jäljellejäävä pelko
- Niiaus tai nopeuden vaihtelu samanlaisina vähintään kahdella ohituskerralla
Ledi kuulemma nopeutti askeleitaan ohitusten aikana, mutta ei luikahtanut kyyryssä ohi kuten Tuikku tekee pelottavien asioiden kanssa.
Jäljellejäävä kiinnostus
- Pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla

Ääniherkkyys

Kuvataan koiran reaktiota yllättävään ääneen.Räminälaite on aaltopelti, jonka päällä metalliketjussa 2 kattilankantta. Koirakko ohittaa laitteen 1 - 1,5 metrin etäisyydeltä. Ääni tulee odottamatta ja yllättäen. Ohjaaja päästää irti taluttimesta ja kääntyy räminälaitetta kohti. Koira saa etsiä äänen aiheuttajaa vapaana. Seurataan pysähtyykö koira, väistääkö vai pakeneeko. Meneekö koira laitteen luo vai tarvitseeko siihen tukea. Jäljellejäävää pelkoa seurataan koirakon kulkiessa laitteen ohi kahteen kertaan.

Pelko
- Väistää kääntämättä pois katsettaan
Lediä ei paljon hetkauttanut, se ei ole muutoinkaan ääniarka.
Uteliaisuus
- Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa.
Lediä ei tuntunut paljon kiinnostavan.
Jäljellejäävä pelko
- Niiaus tai nopeuden vaihtelu samanlaisina vähintään kahdella ohituskerralla
Tässäkin kuulemma tihensi askeleitaan.

Jäljellejäävä kiinnostus
- Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan

Aaveet

Kuvataan koiran reaktiota uhkaavien liikkuvien kohteiden edessä, jotka hitaasti lähestyvät koiraa.Valkokaapuiset aaveet, joille on maalattu mustarenkaiset pyöreät silmät ja suu leveänä viivana.Aaveet lähestyvät kaavamaisin varmoin hitain liikkein, vuorotellen, noin kolmen metrin päähän toisistaan, ennalta merkittyyn paikkaan. Ohjaaja päästää koiran taluttimesta irti koiran halutessa paeta paikalta. Kun aaveet ovat pysähtyneet, seurataan hyväksyykö koira aaveiden kontaktinoton vai ottaako koira itse kontaktia aaveisiin.

Puolutus/aggressio
- Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä
Ledi katsoi aika pitkään aaveiden lähestymistä, kunnes reagoi haukkumalla. Aaveet olivat melko pelottavia, ja haukku oli melko epävarman kuuloista ja se olisi kaivannut tukea.

Tarkkaavaisuus
- Tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai koko ajan toista
Ledi huomasi molemmat aaveet, mutta keskittyi oikeanpuoleiseen. Kasvattajan mukaan Ledin mielestä meillä oli selkeä työnjako: koira hoitaa oikeanpuoleisen ja minä vasemmanpuoleisen.
Pelko
- On enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, vaihtelee paon ja kontrollin välillä.
Ledi pysyi edessäni koko ajan vaikka sitä pelotti. Ei se temponut aaveita kohti mutta ei myöskään perääntynyt niiden lähestyessä, ja halusi selvästi tilanteesta pois.
Uteliaisuus
- Menee katsomaan, kun ohjaaja on ottanut avustajalta hupun pois / ei mene ajoissa.
Ledi ei luottanut aaveisiin senkään jälkeen kun menin tervehtimään aaveita ja otin niiltä huput pois. Se haukkui ympärillä eikä uskaltanut tulla nuuskimaan.
Kontaktinotto aaveseen
- Torjuu kontaktia / ei mene ajoissa
Aikaraja ei riittänyt siihen että Ledi olisi tullut tutustumaan aaveisiin senkään jälkeen kun nämä alkoivat puhua. Tuli se sitten lopulta varovasti nuuskimaan, mutta aikarajat oli jo tullut vastaan. Nämä jäi ahdistamaan Lediä loppukuvauksen ajaksi.

Leikki 2


Tarkkaillaan esineellä leikin yhteydessä ovatko koiran reaktiot ensimmäisen leikin jälkeen muuttuneet.Kuten leikki 1, mutta ilman taisteluleikkiä.

Leikkihalu
- Ei leiki - osoittaa kiinnostusta
Koirasta oli aaveiden jälkeen puhti pois, se oli antanut kaikkensa jo radalla.

Tarttuminen
- Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla

Ampuminen

Kuvataan koiran reaktiota sen kuullessa laukauksen. Koira testataan sen ollessa aktiivinen ja passiivinen. Laukaus ammutaan 9 mm starttipistoolilla noin 20 metrin päässä koirakosta, ampujan ollessa piilossa. Ammutaan kaksi laukausta 10 sekunnin välein sekä aktiivisessa että passiivisessa osiossa. Aktiivinen osuus. koiran leikkiessä vapaana ohjaajansa kanssa. Passiivisessa osiossa koira seisoo pitkässä taluttimessa ilman käskyä seistä paikallaan.

Ampuminen
- Ei häiriinny, havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätön.
Leikin aikana ammuttuun laukaukseen se reagoi vaan silmiä kääntämällä laukauksen suuntaan, mutta ei irroittanut lelusta. Passiivisena seisoessaan se ei reagoinut sen enempää.Alla vielä tuomarin tulkinta ja loppukommentit.


Jäin miettimään miten erilaisen testituloksen voisi saada huijaamalla, eli totuttamalla koiran ennakkoon haalareihin, aaveisiin yms. tai jopa sillä, että kutsuessa koiran tutustumaan "pelottavaan" asiaan käyttäisi Ehdotonta Luoksetulokutsua. Itse pelasin reilusti, Ledi on tottunut vain laukauksiin ja sen kerroinkin tuomarille. Miten lie sitten muut?

Ai niin, jotain ikävääkin, Ledi alkoi taas varomaan takajalkaansa testin aikana ja nyt ollaan taas pakkolevossa. Toivottavasti saan ajan fysioterapeutille tai käväistään sitten hakemassa eläinlääkärin mielipide miksi sen peräpää menee kuin sahapukilla. Kuulemma voisi olla polvesta mennyt ristisiteet, mutta toivottavasti ei ole niin vakavasta asiasta kyse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti