keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Kraniosakraaliterapiaa osteopaatilla

Varasin Ledin fysioterapeutin suosituksesta ajan osteopaatille, vaikken tiennyt mitä osteopatia oikeastaan on. Enkä tiennyt tänään siellä käytyänikään, joten kotiin tultua piti vähän tehdä taustatyötä ja selvittää mitä ihmettä hän hommaili, kun en kehdannut enää enempää tentata kuin mitä jo kyselin. Fysioterapeutin puheista sain sen käsityksen, että osteopaatti lähtee siitä näkökulmasta että monet tuki- ja liikuntaelimistön ongelmat ovat lähtöisin selästä. Oletin siis että hän varmaan manipuloi selkärankaa jotenkin havaitakseen siellä olevat mahdolliset poikkeavuudet, mutta kovinpa olin väärässä.


Siksi aloin lähinnä ihmettelemään hänen tekniikkaansa, kun hän näytti vain pitävän käsiään kevyesti koiran iholla, toinen käsi selässä ja toinen milloin missäkin. Katsoin että hän ei edes paina sormillaan mitään akupisteitä. Kysyin mitä hän tekee, niin kuulemma kuunteli kranioliikennettä joka kulkee selkärankaa pitkin edestakaisin. Alkoi kuulostaa jo energiahoitohommeleilta, joten kysyin vielä että onko se kyky vai taito jonka voi opetella, niin enemmän kuulemma kyky, jota voi kyllä myös harjaannuttaa. Tässä siis taustatyöni tuloksia, OLETAN että tästä oli kyse:

Ostepatia


Osteopaatti auttaa kehoa parantamaan itsensä, löytämään tasapainotilan, poistamalla paranemisen esteitä. Osteopaatti käsittelee kehon eri kudoksia: luita, lihaksia, sidekudoksia ja kalvoja. Hoitotekniikat osteopaatti valitsee potilaan ja vaivan mukaan esimerkiksi hyvin pehmeästä (mutta tehokkaasta) kraniaalisesta hoidosta voimakkaamman oloiseen manipulaatioon.

Myös eläimiä voi hyvin hoitaa osteopatialla, kunhan tuntee kunkin lajin anatomian ja fysiologian erilaisuuden. Hoitotavoista käytetään yleensä pehmeitä ja epäsuoria tekniikoita, manipulaatiota käytetään hyvin harvoin jos lainkaan. 

Kraniaali sakraaliterapia / kraniosakraaliterapia / cranio sacral theraphy


Craniosacral Therapy on John E. Upledgerin kehittämä hoitomenetelmä, jonka juuret ovat osteopatiassa. Menetelmän lähtökohtana on ns. craniosacral-järjestelmän manipulaatio. Craniosacral-järjestelmä on aivokopan ja selkärangan muodostama toiminnallinen kokonaisuus, jonka tehtävänä on tuottaa, kierrättää ja uudelleen imeyttää aivo-selkäydinnestettä. Tämä hydraulinen järjestelmä toimii dura mater -kovakalvon sisällä, joka ympäröi aivojen ja selkärangan sisäpuolta. CSF:n kierrätys duran sisällä aiheuttaa järjestelmään rytmistä paineenvaihtelua.

Tämän paineenvaihtelun aiheuttama ns. craniosacral-rytmi on tunnettavissa kaikkialla kehossa. Kyseessä on siis kehon fysiologinen tapahtuma, joka on yhtä konkreettinen kuin hengitys tai sydämen lyönnit. 

Menetelmän lähtökohtana on kehon ongelmakohtien löytäminen craniosacral-systeemin toimintaa havannoimalla. Rytmiä palpoidessa eli tunnustellessa kiinnitetään huomiota se tiheyteen, voimakkuuteen. symmetriaan ja laatuun. 

---

Eli osteopaatti siis kuulosteli tuon selkäydinnesteen kulkua, ja sehän takkusi samassa kohdassa kuin mistä fyssari ja hierojakin aina löytää jumin: rintarangan ja lannerangan liittymästä. Vaikka hän kosketti kevyesti ja piti käsiään aloillaan, Ledi reagoi hoitoon kuten fyysisessäkin manipulaatiossa: nosti päätään tai äännähteli aina kun löytyi kipeämpi kohta, ja rentoutui loppua kohti kun olo alkoi helpottaa. Missään raajoissa ei tuntunut säteilyä, joten ainoa "tukko" oli siinä selän jumissa. Hoito kesti 20 minuuttia ja sen jälkeen koira oli taas vetreässä kunnossa.

Osteopaatin mukaan ongelmat tuskin johtuvat jalkojen nivelistä, vaan jos vika ei ole eturauhasessa niin sitten selkä kannattaa vielä tutkia eläinlääkärin toimesta kuvaamalla. Seuraamme nyt onko hoidosta apua pidemmäksi aikaa kuin fysioterapiasta, jonka vaikutukset yleensä katoavat jo viikossa. Jos on, niin hoito uusitaan ja seurataan helpottuuko olo eturauhasen rauhoittumisen myötä. Hoidon jälkeen pitää koiralla olla pari lepopäivää, mutta eipä tässä muutenkaan olla riehumaan tai rehkimään päästy. Ihan mielenkiintoinen kokemus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti