keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Tilastoja saksanpaimenkoirien terveydestä

Surffailin pitkästä aikaa Saksanpaimenkoiraliiton keskustelupalstalle,  jossa harvemmin tulee käytyä kun se ei kovin aktiiviselta vaikuta (rakkaat lukijat, millä foorumeilla saksanpaimenkoiraihmiset juttelevat??). Terveyspuolella oli kuitenkin mielenkiintoisia kirjoituksia, ensiksi törmäsin terveyskyselyyn ja sitten löysin tilastoja sakujen yleisimmistä terveysongelmista vakuutusyhtiön näkökulmasta.

Ilmeisesti saksanpaimenkoirien vuoden 2014 jalostuksen tavoiteohjelmaan on otettu terveystietojen kerääminen, ja siihen tarkoitukseen on avattu nettiin kaikille avoin kysely. Sinne voi kovinkin laajasti kirjata millaisia terveysonglemia koiralla on tai ei ole ollut. Jännä nähdä millainen riita tuosta vielä nousee, kun ilmeisesti kuka tahansa voi käydä muokkaamassa minkä tahansa saksanpaimenkoiran tietoja! Ainahan näitä kiusanhenkiä ja muita vitopäitä kuitenkin löytyy. Sivulla ei ole vielä avoinna muuta mahdollisuutta kuin tietojen syöttö, mutta tulossa on myös selailumahdollisuus muiden koirista.

Toinen ihan mielenkiintoinen luettava oli Ruotsissa tehty tutkimus saksanpaimenkoirien sairauksista ja kuolinsyistä. Usein kun tulee sakujen terveys puheeksi, monet (lähes kaikki!) mainitsevat että niin, ne lonkat. Tilaston mukaan muihin rotuihin verrattuna enemmän eläinlääkärissä ravataan kuitenkin esimerkiksi iho- ja immunologisten ongelmien vuoksi, mutta kyllä se lonkkaniveldysplasiakin toki näkyy sakujen yleisimpien kuolinsyiden listan ykkösenä. No, lukekaa lisää SPL:n foorumilta.

1 kommentti:

  1. Tuossa jalostusnetissä on hyvä idea, mutta saas nähdä, miten se toteutuu. Eikös joskus jossain jo ollut joku tällainen, josta pääsi eri koirien terveysraportteja katsomaan? Fasebuukissa on sakuryhmiä, joissa keskustelu käy usein hyvinkin vilkkaana... Vähän samanlaisena kuin hevospuolen hevostalli.netissä... ;) (Eli ei aina ehkä niin asialinjalla, joka tietysti on melko tylsäääää...) Ainiin ja vielä piti kirjoittaa että hienoa että Ledin lekurikeikka sujui kaikinpuolin kokolailla hyvin eikä mitään kovin vakavaa tullut vastaan! :)

    VastaaPoista