torstai 13. helmikuuta 2014

Päällekarkaus ja rikosilmoitus

Kirjoittelen tätä 8½-sormijärjestelmällä, koska kahta sormea kolottaa sen verran ettei kehtaa näppistäkään oikein takoa. Puolikas siitä että toista koskee vähemmän.

Näissä taloissa on jonkun verran koira-asukkeja, eikä varsinaisia terroristeja ole muut kuin pikkuräyskyt jotka pitää flekseissään kamalaa metakkaa. Viereisessä talossa (alle 10 metriä kotiovelta) on kuitenkin kolme koiraa, jotka vaikuttavat kyllä hyvin koulutetuilta ja omistajilla on pieniä lapsiakin joten en niitä kauhean vaaarallisina ole pitänyt. Kuulin toki että joku niistä oli joskus pari vuotta sitten käynyt "pöyhäyttämässä" toisen naapurin koiraa. Kaksi koirista on miehen ja ilmeisesti näiden pentu (nyt jo aikuinen) on naisen. Omistajat ulkoiluttavat koiriaan usein irti, ja laskevat ne jopa vapaaksi metsänlaitaan poltellessaan itse röökiä aidatulla takapihallaan - koirat aidan toisella puolella.

En haluaisi mustamaalata mitään rotua, mutta mainitaan nyt että toinen koirista on pitbull ja toinen ilmeisesti pitin ja amstaffin sekoitus.

Tuoreessa muistissa oli videot jotka katsoin eilen illalla dogo argentinoista, presa canarioista ja pitbulleista, kuinka ne repivät saalistansa tai purevat ihmisiä huvikseen. Ei siis naurattanut kun tapahtui siis seuraavaa:

Kello oli puoli yhdeksän aamulla, siihen aikaan on jo valoisaa. Astun kotiovesta ulos kun kuulen naisen huutavan jotain ja näen koiran juoksevan meitä kohti. Koska koirat ovat tosiaan vaikuttaneet hyvin koulutetuilta ja perheessä on lapsia, en ole pitänyt niitä vaarallisina. Virhe.

Laitan Ledin selkäni taaksen ja pysäytän tämän vaalean, nuorimmaksi tunnistamani koiran. Virhe! Olisi pitänyt olla luottamatta koiraan (tai ainakin naisen auktoriteettiin toisen koiran suhteen) ja paeta takaisin rappukäytävään. Koira pysähtyykin, mutta samalla naisen luota syöksyy myös ruskea koira suoraan Lediin kiinni, jolloin myös nuorempi koira hyökkää. Molemmat koirat olivat siis tarkoituksella irti ilman kaulapantoja tai mitään, kun oli taas ilmeisesti laskemassa niitä tarpeilleen metsänlaitaan.

Kun koirat purivat Ledin niskaan kiinni, ei se onneksi käynyt tappelemaan vastaan vaan oli aloillaan. Koirat eivät onneksi repineet, vaan näyttivät pitävän Lediä otteessaan. Niiden omistaja meni ilmeisesti entistä pahemmin paniikkiin ja huusi vain miestään apuun sisältä. Sain revittyä koirat irti ja olin polvillani maassa, koiran pää kummassakin kainalossa kuristusotteessa. Yritin koirien haukunnan yli huutaa naiselle, että hän laittaisi Ledin sisälle turvaan. Ilmeisesti hän ei kuullut, vaan pyysi että irrottaisin otteeni toisesta koirasta. Laskin otteen (VIRHE!!) ja nainen vei koiran sivumpaan ja selätti sen, mutta koira pääsi jotenkin uudelleen karkuun ja kävi taas Ledin kimppuun!

Tässä vaiheessa Ledi otti ritolat ja lähti juoksemaan karkuun metsään koira perässään. Mulla oli niskalenkissä vielä ruskea, aggressiivisempi koira jota EN aikonut enää laskea irti, niin raahasin sen rappukäytävän tuulikaappiin oven taakse, ettei se enää pääse karkaamaan. Sen jälkeen lähdin juoksemaan metsään koirien perään, sieltä ei kuulunut enää mitään. Helppo muuten korkeakorkoisilla nahkasaappailla juosta kovaa liukkaalla lumella pitkin metsäpolkuja!!

Huutelin Lediä ja sen haukku vastasikin muutaman kymmenen metrin päästä. Koirat olivat vastakkain mutta eivät toisissaan kiinni. Ledi lähti tulemaan luokseni ja toinen koira seurasi perässä. Otin Ledin kiinni ja toiseen käteen toisen koiran (siis sama joka alussakin pysähtyi, eikä hyökännyt ensimmäisenä) ja pidin niitä aloillaan kunnes nainen alkoi saada meitä kiinni. Toinen koira ei enää hyökkäillyt, siinä se seistä tönötti hiljaa vieressäni vaikken pitänyt kiinnikään enää ja ihmetteli varmaan itsekin että mitä tapahtui. Lediä asia järkytti vielä selvästi ja se ei meinannut saada haukahteluaan loppumaan, ymmärrettävää toki. Seisoi se ihan rauhassa paikoillaan mutta oli vähän pois tolaltaan.

Nainen kutsui koiraansa joka ei totellut vieläkään, mutta antoi kiinni kun nainen tuli luokse. Hän pahoitteli asiaa ja sanoi että maksaa kyllä eläinlääkärikulut jos niitä tulee. Kerroin että se on toki hyvä asia, mutta enemmän tässä tulee koulutukselle takapakkia ja koiran terveydelle (mielenterveydelle ja fyysiselle), kun muutenkin on ollut sen kanssa liikaa asiaa eläinlääkäriin ja fyssarille. Sanoin lisäksi että toivon että en enää koskaan näe sen koiria irti. Tässä vaiheessa myös mies tuli ulos ja huusin hänelle metsästä että hakee sen koiransa rappukäytävästä ettei se aiheuta vahinkoa enää muille.

Jatkoin siitä suoraan aamupissatukselle Ledin kanssa, ja se näytti liikkuvan ihan hyvin ja ravisti loputkin jännitykset pois niskastaan. Sisällä tarkastin koiran mutten löytänyt siitä reikiä, joten ajattelin seurata tilannetta hetken ja tarvittaessa mennä seuraavana päivänä lääkäriin jos näyttää kipeytyvän. Töihin lähtiessä annoin kipulääkettä varmuuden vuoksi. Minulta meni farkut ja kengät rikki siinä hietikolla naapurin koirien kanssa painiessa, polvet on kipeät ja mustana ja pariin sormeenkin purtiin kun väänsin ruskean koiran leukoja irti Ledin niskasta. Lähdin kesken päivän töistä kun en pystynyt oikein enää olemaan ja huoli Ledistäkin oli kova, ja kävin samalla vielä tuon naapurin juttusilla.

Kerroin mitä Ledille oli käynyt ja varmistin että hänen koiriaan ei oltu purtu. Kertasimme vielä mahdolliset eläinlääkäri- ja fysioterapiakulut, ja totesin että asia on sillä kunnossa jos koirat eivät jatkossa ole vapaana. Jos näen ne vielä irti tai edes kuulen muilta naapureilta että ne ovat olleet irti, niin sitten teen asiasta rikosilmoituksen.

Nainen myös ehdotti että kunhan varmistuu että Ledikin on terve, niin voisimmeko lähteä ulkoilemaan koirien kanssa hallitusti niin että hänellä olisi oma nuori koiransa (joka siis aluksi ei hyökännyt) mukanaan. Sopiihan se minulle, voisi Ledillekin tehdä ihan hyvää. Pitää ensi viikolla vaikka sopia joku ilta. Jostain syystä kuitenkin poikkeuksellisesti haluan että koirat ovat hihnassa :)

Mutta sellainen aloitus päivään meillä. Toivon kovasti että Ledi selviäisi mustelmilla eikä muistelisi tapahtunutta liikaa. Tapauksella on onneksi silminnäkijäkin jos asia jostain syystä riitautuisi. Hän oli tullut ikkunaan katsomaan kun oli kuullu Ledin hätääntyneen haukun pihalta ja myöhemmin mennyt varmistamaan ettei kukaan laske tuulikaappiin teljettyä koiraa pihalle.

Eniten ihmettelen tässä että miksi ulkoiluttaa koiria irti, jos tietää että nuorempi ottaa vaikutteita vanhemmasta ja alkaa käyttäytymään uhoavasti tai aggressiivisesti? Miksi ulkoiluttaa toisen koiraa, jos se ei tottele? Miksi pitää irti koiria, joista ilmeisesti toinen on jo käynyt koiran kimppuun? Miksi sellaisella ihmisellä, joka menee paniikkiin koirien rähinöistä, on iso ja mahdollisesti koira-aggressiivinen koira? Miksi tällainen omistaja, joka on kykenemätön toimimaan hätätilanteessa, pitää koiraa irti? Jos minä en olisi minä ja Ledi olisi pienempikokoinen koira, niin siltä olisi todennäköisesti henki pois. Se ei missään vaiheessa provosoinut toisia koiria, ehdittiin vaan astua ovesta ulos. Sen iso koko ja se, ettei se tapellut vastan sekä se että minä sain revittyä koirat irti JA pidettyä ne erossa Ledistä, sillä välin kun omistaja juoksee ympyrää ja huutaa kuin palosireeni.

Käymme ehkä illalla köpöttelemässä pienen lenkin jossa tulisi vastaan muita koiria, niin pääsee samantien korjaamaan aiheutunutta vahinkoa toisten koirien kohtaamisen suhteen. Ja eilisen osteopatian jälkeen kun piti olla kaksi rauhallista lepopäivää...

Kolme vuottahan tuota selvittiinkin ilman tällaista välikohtausta! Lediltä kyllä hatunnoston arvoinen suoritus kun ei käynyt tappelemaan vaan alistui tilanteeseen ja antoi minun auttaa, väisti tilanteesta heti kun mahdollista ja kun ei ollut mahdollista väistää enää niin lähti karkuun. No joo, huonompi homma jos ne olisi juosseet kilometrin päähän ja tapelleet siellä verissäpäin, mutta nyt oli tilanteeseen sopiva reaktio. Arvostan!

edit. korjattu koirien rodut

5 kommenttia:

  1. Niin ja onneksi mulla oli nahkahanskat kädessä ja Ledillä leveä nahkapanta kaulassa. Vähän edes suojasi.

    VastaaPoista
  2. Mikäköhän hyökkäysvillitys nyt on meneillään... Remuakin puri tällä viikolla koira. Kerrostalossa on joku remmirähjä levittänyt "haukutaan-muut-koirat-aina-kun-nähdään-niitä-hissin-läheisyydessä"-tavan siististi koko kerrostalon koirapopulaatioon. Pari päivää sitten taisin törmätä kyseiseen koirasankariin... olimme poistumassa hissistä, kun avautuvien ovien raosta hyökkäsi koira SUORAAN koirani kaulaan kiinni. Onneksi Remulla on uhkea turkkinsa ja onneksi aggrekoira oli suunnilleen saman kokoinen, musta spanieli. Omistaja ei pitänyt tarpeellisena pitää jykevää, mustaa nahkahihnaansa kireällä, vaikka varmasti tietää sekä koiransa käytöksestä että muiden koirakkojen hissien käytöstä. Noh, oma koira säästyi vammoilta, mutta hihnakoulutus lensi romukoppaan. Rähjäyksestä olen jo päässyt eroon, mutta säntäilystä ja patsastelusta en.

    Tämä ei ole edes ensimmäinen kerta, kun Remua purraan täällä kaupungissa. Yleensä koiriin ei varmaan jää fyysisiä vammoja, mutta uudelleenkoulutus on täyttä tuskaa. Toiset eivät kouluta koiriaan koskaan, toiset joutuvat paikkaamaan heidän mokiaan puolen vuoden välein. Turhauttaa ihan uskomattoman paljon -.-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kurja tilanne sattunut teillekin, ja ihan yhtä yllättäen. Jos tulevaisuudessa minun kytkettyä koiraa puree joku edes pienestikin, niin vaadin kyllä että hän maksaa eläinlääkärin tarkastuksen. Ei ihan kuin koira veräjästä saa päästä vaikkei pahasti sattuisikaan! Ehkä rahanmeno opettaa sitä koiran hallintaa jos ei muu. Sillä minäkin mietin että näinkö niitä rähjääviä saksanpaimenkoiriakin syntyy.. :P

      Käytiin illalla näyttelytreeneissä pyörähtämässä sen verran että näin Ledin reaktion toisiin koiriin. Onneksi ei näyttänyt olevan sen kummempi kuin ennenkään, joten josko se omassa päässään saisi asian järkeiltyä niin etteivät kaikki koirat ole pahoja, naapurin koiria vihatkoon minun puolesta ihan vapaasti.

      Poista
  3. Juu, täälläkin on naapurin pikkupiski vapaana ollessaan juossut parikin kertaa poikien kimppuun. Sai tosin aika tiukkaa palautetta Wäinöltä... Mutta joka tapauksessa sen koiran ohittaminen ei onnistu enää edes reippaalla välimatkalla vaan Wäinö räyhää minkä jaksaa. Kivat vaan, eihän tässä ollakaan montaa vuotta tehty päivittäin töitä sen eteen, että koira ohittaisi muut koirat kauniisti. Ärsyttää ihan vimmatusti kun pitävät sitä tällaisella omakotitaloalueella vapaan. Omistaja-mies selvästi kuvittelee, että hänellä on hyvin käyttäytyvä koira ja jättää sen VAHTIMATTA aitaamattomalle pihalle vapaaksi. Argh!

    Toivottavasti Ledille ei tosiaan traumoja jää ja hyvä kun selvisitte suurin piirtein ehjin nahoin!

    VastaaPoista
  4. Huh huh mikä häppeninki! Onneksi ei tosiaan sattunut pahemmin ja toivottavasti ko. koirien omistajat edes nyt tajuaisivat. Tää ehkä vähän valoitti taas, mistä niitä ilttisten otsikoita sitten syntyy :(

    Meillä ei onneks oo täällä korvessa käynyt kun yks mettäkoira kyöräämässä Taraa pentuna pätkän ja Kiraa taas sen ollessa myös pentu, sakemanniuros pörhistelemässä ylle. Jälkimmäisen omistajalla oli tapana juoksuttaa piskejään irti, vedoten siihen että ei ne mitään tee... Joopajoo... (http://ainauskollinen.blogspot.fi/2012/11/ei-se-mitaan-tee.html)

    VastaaPoista