tiistai 4. helmikuuta 2014

Herrasmiesvaivoja

Eläinlääkäri Saelassa käyty. Eläinlääkäri katsoi ensin liikkeet ulkona käynnissä ja ravissa, eikä niissä näkynyt epäpuhtautta muutoin kuin että takajalat vähän harottaa. Näkemänsä ja kuulemansa perusteella hän päätti lähteä tutkimaan eturauhasta, jonka myös kasvattaja pyysi tarkastuttamaan. Lämpö oli normaali ja virtsanäyte laitettiin pyörimään linkoon.

Ledille iski kateus kun puudelikin sai olla sohvalla, ja kiipesi itsekin.
Koira pötkäytettiin paksulle patjalle selälleen karvojen ajelua varten, jotta eturauhanen voitaisiin ultrata. Peräaukon kauttakin voi kuulemma tunnustella, mutta siitä ei selviä muuta kuin onko eturauhanen normaalikokoinen vai laajentunut, kystat tai muut voi kuulemma jäädä huomaamatta.

Karvat ajeltiin vehkeen molemmin puolin, Ledi on tottunut olemaan hierojalla ja fysioterapeutillakin hoidettavana niin ei tarvinnut rauhoittaa toimenpidettä varten. Eläinlääkäri ultraili ja ensin epäili että kuvassa voisi näkyä kysta eli nesterakkula, mutta toisaalta saattaa olla myös karvaa tai muuta välissä joka vaan näkyy tummana läiskänä. Eturauhanen on kuitenkin suurentunut, joten sitä lähdetään hoitamaan hormonipistoksilla, tulehduskipulääkekuurilla ja tarvittaessa antibioottikuurilla mikäli virtsanäyteviljelyssä havaitaan kasvua. Nauratti vähän kun eläinlääkäri kysyi annetaanko Rimadylia jota meillä on ennenkin ollut, vai laittaako hän mukaan Norocarpia joka on vähän edullisempi rinnakkaislääke. Olin nimittäin äskettäin lukenut roiskuvan kokemuksen Norocarpista, mutta rohkeana lähdin sitä kokeilemaan kun Ledin vatsa ei erityisen herkkä ole.

Ledihän ei ole koskaan ollut narttujen perään, kyllähän se ulkona toki nuuskii ja välillä nuoleekin hajuja mutta ei mitenkään erityisen paljon verrattuna esimerkiksi Tuikkuun, joka tekee ihan samaa ja on kuitenkin narttu. Eläinlääkäri tosin sanoi että se on yksilöllistä mikä kenellekin on "liikaa", ja miten ne oireet sitten ilmenvät. Eturauhanenkin saattaa vaivata enemmän silloin kun on joku narttu kiimassa lähellä, ja olla oireettomampi kiimattomina aikoina. Meidän lenkkipoluilla liikkuu kyllä niin paljon koiria, että sitä rauhallisempaa aikaa ei varmaankaan kauheasti ole.

"Ledi on lenkkien jälkeen ollut selvästi kipeä, selkä menee jumiin, eikä rtg-kuvissa ole löytynyt selkeää syytä. Yleistutkimuksessa Ledi liikkuu puhtaasti käynnissä ja ravissa, takajalkoja vähän levittäen. Virtsanäytteen tutkiminne, näytteessä runsaasti siittiöitä, punasoluja, muutama strukviittikide ja leukosyyttejä. Näyte viljeltiin, soittakaa tuloksesta torstaina. Viljelyn perusteella valtaan antibiootti.

Ultraäänitutkimuksessa todetaan suurentunut eturauhanen, halkaisija 4-5 cm, eturauhasessa muutamia pieniä kystia. Hoitona Ledi sai hormonipistoksen (Tardak), jonka vaikutusaika on 3-4 viikkoa. Hormonipistos tulisi toistaa n. 3 viikon kuluttua, jolloin samalla kontrolloitaisiin virtsanäyte.

Mikäli oireet helpottavat, suosittelen kastraatiota."

Tämän perusteella peruin loppukuun eläinlääkäriajan, seurataan ensin tilannetta näiden tietojen pohjalta kevät ja mikäli oireet eivät helpota, sitten katsotaan sitä magnettikuvausta uudelleen. Toivon kovasti että nämä viimeaikaset selkä- ja muut  vaivat johtuisivatkin vain eturauhasesta! Toki nivelvalmisteiden käyttöä jatketaan, koska nivelrikko on jo todettu. Mutta kunpa se olisi kivuton nivelrikko nykyisillä valmisteilla, ja nyt jos viimeisin vika olisi todella eturauhasessa ja se saadaan kuntoon niin Ledin kanssa ehkä voisi alkaa harrastaakin vihdoin jotain!

Lediä ei ole kastroitu koska sille ei ole ollut syytä, mutta jos hormoonipistokset vievät oireet pois niin kyllähän ne pallit sitten lähtee. Käväistään kuitenkin vielä siellä osteopaatilla ensi viikolla, oppiipahan itse ainakin toivottavasti taas jotain uutta koirista, kuten tänäänkin. Ja jos oireet ei häviä niin sitten uutta aikaa vaan ja Cartprophenia ja magneettikuvausta kehiin.

Varovaisen toiveikkaana kevääseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti