Aiemmassa postauksessa mainitsemani kultahippupotilaiden kivun ja elämänlaadun arviointi sai miettimään että kuinka koiran kipua arvioidaan, kun ne näyttävät sitä vaihtelevasti. Haeskelin joitain asteikkoja, ja löysin melko selkeän kuvan josta ainakin voi aloittaa jos miettii onko oma koira miten kipeä, jos ei ole tottunut näkemään oireita. Oheinen asteikko on ilmeisesti tarkoitettu leikkaushaavapotilaan kivun arviointiin, mutta soveltuu mielestäni melko hyvin muuhunkin.
Tuosta kun noita oireita rastittelee, niin hyvinä päivinä Ledi toki on asteikolla 0-1. Huonoina päivinä kipu alkaa näkyä juurikin kohdassa 2 kuvatulla tavalla:
- olo näyttää epämukavalta koiran levätessä
- saattaa vinkua tai kiljahtaa, sekä nuolla tai kirputtaa kipeää kohtaa
- korvat länässä
- surulliset silmät, huolestunut ilme naamalla
- tavallista passiivisempi
Hyvin huonoina päivinä mennäänkin sitten jo kipuasteikon tasolle 3:
- levoton, vinkuu, mörisee, puree tai kaluaa kipeää kohtaa
- suojelee kipeää kohtaa vaihtelemalla asentoa tai esimerkiksi ontumalla
- voi olla haluton liikuttamaan jotain osaa kehosta, tai haluton liikkuumaan laisinkaan
Keväästä lähtien olen syötellyt surutta kipulääkettä jos koira on yhtään alkanut näyttämään oireita, joten tuohon kolmostasoon ei ole sen jälkeen juurikaan jouduttu. Tällaisia pitäisi jakaa eläinlääkärissä kaikille eläinten omistajille, niin ei tarvitsisi kantapään kautta oppia kaikkea. Ehkä jossain onkin? Löysin myös aika kattavan suomenkielisen artikkelin koiran kivun huomaamisesta, se löytyy
täältä. Kannatta lukaista läpi.
Asia erikseen sitten ovat koirat jotka eivät näytä kipuaan joko toisten koirien vuoksi tai muusta syystä. Ei ole helppoa arvioida koska koiraan sattuu ja minkä verran, mutta omistaja sen oppii parhaiten näkemään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti