keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Nimien tarinat

Minua pyydettiin toisaalla kertomaan koirien nimien taustoja, ja väitin että olen sen kyllä joskus blogissani kertonut. Ilmeisesti en ole, tai ainakaan en enää mistään löydä sellaista postausta. Kerrattakoon asia siis täällä vielä.

Tuikku

Tuikulle mietin ennakkoon luontoaiheista, nättiä ja väriin sopivaa nimeä, mutta Liekki, Hehku, Ruska ym. oli jo käytössä monella lappalaiskoiralla eivätkä kaikki olisi edes olleet käytännöllisiä nimiä koiralle. Halusin nimen jolle ei tulisi kaimaa vastaan ihan joka toisen koiran kohdalla. Tiuku oli jo koekäytössä, mutta kaikki sanoivat että se on kissan nimi. Äidin mielestä nimeksi olisi pitänyt laittaa Nekku värin vuoksi, mutta eikö se sitten ole kissan nimi jos Karvisessakin sen niminen katti on? Monet lappalaiskoiraihmisistä suosivat myös saamenkielisiä nimiä, mutta ne tuntuivat vierailta kun en kieltä tunne (ikävää olisi jos valitsemani nimi olisin tarkoittanut puron sijasta pökälettä). Listasin niitä ylöskin sitä mukaa kun niitä tuli mieleen, mutta koska siitä on kohta jo 7 vuotta aikaa en enää muista vaihtoehtoja. Tiukusta muotoutui kuitenkin jotenkin Tuikku, olihan se pentuna paitsi elämäni valopilkku, se myös simahti käsittämättömästi täydestä vauhdista umpiuneen kuin joku olisi puhaltanut kynttilän sammuksiin. Siitä siis nimeksi Tuikku.

Ledi

Tuikun nimi herätti ihmetystä, hilpeyttä ja piruilua. "Seuraava koira on varmaan sitten Havi, Xenon tai Ledi?". Etsin harmaalle saksanpaimenkoiralleni nimeä lempikirjoistani, mutta sieltä ei löytynyt sopivaa koiran nimeä. Koska Ledi oli M-pentueesta ja iso mutta rauhallinen pentu, nimivaihtoehtoina oli myös Maltti ja Mahti. Molemmissa kuitenkin on keskellä "hiljainen tavu", Ma(lt)ti, Ma(h)ti, joten hylkäsin ne epäkäytännöllisinä. Mielestäni monet saksanpaimenkoiraurokset näyttävät ihan Keijoilta, Reinoilta ja Maunoilta, mutta en Maunoksikaan halunnut nimetä koska siitä tuli aina vain Hunksien tanssija-Mauno mieleen. Reino-nimisen ihmisen taas tunnen ja Keijon myös, joten nekään eivät tuntuneet lopuksi soveliailta. Halo olisi ollut kätevä nimi, olisi metsässä voinut rauhassa huudella "Haloooooo" eikä kukaan olisi arvannut että koira on hukassa (muuten ehkä hulluna vain pitäisivät). Halokin vaan oli jo tutulla koiralla nimenä. Jotenkin sitten alkoi kiehtoa ajatus parivaljakosta Tuikku ja Ledi, siinähän saisi piruilijatkin nenilleen! Ledi oli myös oikein kätevä sana lausua eikä nimikaimojakaan ole tähän päivään mennessä tullut vastaan. 

Aluksi hävetti huudella Tuikkua ja Lediä mutta koska vieraidenkin reaktio oli myönteinen ("Tuikku ja Ledi, sepä hauska pari!") niin nimi vakiintui nopeasti ja tuntui oikealta.

Mauno ja Tiuku, ei huonot nimet nekään

Jaa että Iisin nimen tarina? Se on nimetty ilmeisesti ensimmäisessä kodissaan Easyksi. Ehkä se pentuna oli helppo koira? 

Viikonloppuna olisi perinteiset Jalostuspäivät Kuopiossa. Lauantaina olisi tarjolla seuraavanlaisia ilmaisia luentoja, mutta en todennäköisesti ole kuitenkaan menossa koska lauantaille on jo sovittu muuta.

klo 9.15-11.15 Pääluento, auditorioAiheena: Koiran jalostus ja pennutusLuennoitsija: Juha Kares
klo 11.15-11.45Luento, auditorioAiheena: Koiran lihashuolto ja hierontaLuennoitsija: Pirjo Heikkinen, Pondera
klo 13.00-15.00Rotukohtainen luento, luentosali 1Workshop lappalaiskoirien ulkomuodosta ja luonteesta (alustajana Tapio Kakko)
Katsotaan rotujen harrastajien ja kasvattajien näkökulmasta, missä mennään, miten tähän on tultu ja mikä on tulevaisuus. Mietitään yhdessä, mitä tulisi huomioida ulkomuodon osalta niin kasvatuksessa kuin ulkomuotoarvosteluissa. Etsitään ratkaisuja ja vaikutusmahdollisuuksia olennaisimpiin asioihin, sekä viedään terveiset rotujärjestölle sekä tuomareille. 

Siellä on myös koirahierontapiste, 30 minuuttia / 10 euroa, ei paha rasti. Ilmoittautua tosin pitää etukäteen.

Sunnuntaina on jalostuspäivien näyttely, sinne mietin jos lähtisin Ledin kanssa turistiksi. Sitä voisi nyt ihan tosissaan alkaa viemään koiratapahtumiin. Yhdessä mätsärissä käytiin joskus sen ollessa pentu, eikä siinä ollut mitään ongelmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti